CEA: fellendülés jelei az európai biztosítási piacon
2011.06.15
Elõzetes számok alapján azt lehet mondani, hogy az európai biztosítóknak sikerült átvészelniük a tavalyi válságos idõszakot, és 3,5 százalékkal, 1115 milliárd euróra hizlalni bruttó díjbevételüket – derül ki a CEA éves jelentésébõl.

A 2009-es gazdasági válságot követõen, amikor az EU GDP-je közel 4 százalékkal csökkent, a 2010-es év már a krízisbõl való kilábalás elsõ jelének tekinthetõ. Az Eurostat adatai szerint tavaly az EU reál GDP-je 1,8 százalékkal növekedett, a biztosító társaságoknak sikerült azonban ennél is nagyobb növekedést produkálniuk.


A tavalyi díjbevétel növekedés meghaladta a 2009-es 3 százalékos gyarapodást. Míg 2009-ben elsõsorban az életbiztosítási ágazat fejlõdött, addig tavaly a két szegmens nagyjából egyforma növekedést tudott produkálni.

Húz az élet

Változatlan árakon számolva tavaly az életbiztosítások díjbevétele 4 százalékkal, 688 milliárd euró fölé emelkedett. A legnagyobb piacnak továbbra is az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország számítanak, övék a teljes európai biztosítási piaci díjbevétel 75 százaléka.

Az említett négy ország mindegyike növelni tudta tavaly is díjbevételét, rendre 2, 4, 6 illetve 11 százalékkal. Míg Németországban és az Egyesült Királyságban a hagyományos biztosítási termékek iránt megugrott kereslet indukálta a bõvülést, addig Franciaországban és Olaszországban elsõsorban unit-linked biztosítások húzták felfelé az ágazatot.


Feléledt a nem-életbiztosítás is

Miután két egymást követõ évben is stabil maradt a nem-életbiztosítási ágazat díjbevétele, 2010-ben fordulat következett be, és közel 3 százalékkal, 428 milliárd euróra hízott a bevétel. A jelenség mögött a gazdaság megélénkülése, valamint a lakosság és a vállalatok újraéledt biztosítási kereslete áll.

Az ágazaton belül a gépjármû-biztosítások teszik ki a legnagyobb arányt: a teljes díjbevétel 30 százaléka itt keletkezett. A piaci koncentráció itt kisebb, mint az életbiztosítási ágazatban: legnagyobb piaci részesedéssel Németország és Olaszország bír, egyenként 16 százalékkal míg a négy legnagyobb ország – Nagy-Britanniával és Franciaországgal kiegészülve – a teljes piac 65 százalékát fedi le.

Lakásbiztosításokon keletkezett a teljes nem-életbiztosítási díjbevételek egyötöde, 83 milliárd euró, amely alig egy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Vezetõ piacnak itt is a német, az angol és a francia számít.

Az Európai Biztosítók Szövetségének (CEA) teljes éves jelentése PDF-ben letölthetõ.