Nagy változás elõtt a gépjármûbiztosítási piac
2014.12.08
Egyre nagyobb teret nyernek az automatizált gépjármûvek, ennek hatására pedig jelentõsen csökkenhet a jövõben a káresemények és a személyi balesetek száma. Ehhez igyekszik alkalmazkodni a biztosítási piac is új termékeivel – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese a K&H évzáró szakmai programján.

Az elmúlt 7 évben jelentõsen csökkent a hazai közúti balesetek és személyi sérülések száma, amely egyrészt a közlekedésbiztonsági szabályok szigorodásának, másrészt a világgazdasági válság hatásainak tudható be – idézi Kaszab Attilát a Portfolio.hu.

A világ most a magasan automatizált gépjármûvek fejlesztése felé halad, így tesz a Google is a 90-90-90-es elképzeléssel (90%-kal kevesebb baleset, 90%-kal kevesebb jármû, 90%-kal kevesebb közlekedéssel töltött idõ). Az elõadó szerint az elkövetkezõ évek fejlesztései révén 2020-ra megvalósulhat egy olyan automata jármû létrehozása, amely képes átvenni a kormányzást, a navigációt, a fékezést és még a parkolást is.

A világ automatizáltságával a biztosítások is igyekeznek lépést tartani. A károk száma és a gépjármû-biztosítások díjbevétele fokozatosan csökken és akár el is tûnhet, így a biztosítások díja a jövõben a vezetéstámogató rendszerek meglététõl fog majd függeni. A gyártók várhatóan vállalni fogják a biztosítási kockázatokat (a jármû ára már tartalmazni fogja a teljes körû biztosítást is), ugyanakkor a nagy viszontbiztosítókra valószínûleg a jövõben is szükség lesz a nagyobb katasztrófák fedezete miatt.

Kaszab szerint várhatóan megnõ majd a termék-felelõsségbiztosítások száma és jelentõsége, a saját tulajdonú gépjármûvek száma pedig jelentõsen csökkenhet a gépjármûparkok üzemeltetése miatt.