Túl magabiztosak a lengyel sofőrök - ez látszik a közúti baleseti statisztikákban is
2021.08.25

A lengyel biztosítók szövetsége (PIU) felmérése szerint a lengyel járművezetők 91%-a bízik vezetési képességeiben. Azonban pontosan ez a magatartás az, ami Lengyelországot az utolsó helyek egyikére juttatta az Európa legbiztonságosabb útjait rangsoroló listán - írja a Gazeta Ubezpieczeniowa.

A túl nagy önbizalom évek óta a legnagyobb probléma a sofőrök körében. A lengyel sofőrök 49%-a szerint lakott területen a 15 km/órával, 66%-uk szerint pedig a 10 km/órával történő sebességhatár túllépés még biztonságos. A rendőrségi jelentésekből azonban egyértelműen kiderül, hogy a közúti balesetek egyik alapvető oka a sebesség és a közlekedési viszonyok közötti eltérés. Még mindig a járművezetők több mint fele (55%) gondolja úgy, hogy egyszerre tud gyorsan és biztonságosan vezetni.

A járművezetők 96%-a jónak vagy nagyon jónak tartja vezetési képességeit, azonban a statisztikák szerint a sebesség helytelen megválasztása mellett a hétvégék és az alkohol is veszélyes pontnak számítanak. 2020-ban 1656 balesetet okoztak alkoholos befolyásoltság alatt álló járművezetők. Ez a 2019-es évhez képest 24-gyel több halálos áldozatot követelt. A legtöbb halálos baleset pénteki napokon történt - 382 baleset és 422 halott, szombati napokon pedig 375 baleset és 416 halott.

Lengyelország Európa öt legveszélyesebb útja közé tartozik. Az Európai Bizottság jelentése szerint Lengyelországban egymillió lakosra évente mintegy 65 közúti halálos baleset jut. A 2019-es évhez képest ez ugyan 15%-os csökkenést jelent, azonban így is csak Romániában, Lettországban és Bulgáriában halnak meg többen.