Egymillió euróért adta el a jegybank az MKB biztosítóit
2015.01.09
Megkezdõdött az MKB Bank leányvállalatokra is kiterjedõ újjászervezése. Elsõ lépésként a pénzintézet tulajdonosi jogait gyakorló jegybank 1 millió euróért értékesítette a bank tulajdonrészét biztosítótársaságaiban, a rossz portfólióelemek kezelésére pedig önálló társaságot hoznak létre - közölte az MKB Bank Zrt. az MTI-vel csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 36,5-36,5 százalékot értékesített az MKB Általános Biztosító Zrt-ben, valamint az MKB Életbiztosító Zrt-ben meglévõ 37,5-37,5 százalékos MKB-részesedésébõl 1 millió euró értékben, a biztosítótársaságok többségi tulajdonosának, a Versicherungskammer Bayernnek.
A magyar állam tavaly december 18-án adta át az MKB Bank tulajdonosi és igazgatósági jogainak gyakorlását a jegybanknak, amely összhangban a korábban meghirdetett célokkal, az MKB vezetésével együtt szervezi újjá a hitelintézetet a leányvállalatokra is kiterjedõen.

A közlemény szerint a tranzakció a további növekedéshez szükséges tõkeinjekciók elkerülése érdekében történt, illetve azért, mert a befektetés megtérülése már középtávon sem várható. Az exkluzív stratégiai együttmûködésbõl ugyanakkor továbbra is profitál az MKB Bank, mivel az idén januárban lezáródó tranzakció után is megõriz 1-1 százalékos részesedést a két biztosítóban. Ráadásul a 2007-es alapításuk óta a hazai biztosítási piac elismert szereplõjévé vált cégek továbbra is az MKB nevét viselik majd - írták.

A költségtényezõk racionalizálása mellett, a jegybank által elhatározott szerkezetátalakítás jegyében, az MKB Bank felgyorsítja a korábbi évek veszteségeiért döntõen felelõs rossz portfólióelemek különválasztását is. A folyamat során önálló pénzügyi társaságot hoz létre MKB Pénzügyi Zrt. néven, amely képes a bank mérlegétõl teljesen elkülönítetten, hatékonyan kezelni a leválasztott portfólióelemeket.

Közölték, hogy az elkezdett reorganizációs átalakítások célja az MKB mûködésének racionalizálása, és a felesleges költségtényezõk felszámolása annak érdekében, hogy a bank hosszútávon is számottevõ növekedési potenciállal mûködhessen tovább.

Hangsúlyozták, hogy az MNB minden rendelkezésre álló eszközével biztosítja az átalakítás zökkenõmentességét: az MKB Bank újjászervezése nem fogja érinteni a banki szolgáltatások folytonosságát, és az ügyfelek kizárólag a sikeresen megvalósított program kedvezõ hatásait érzékelik majd.

Az MKB Bank 2014 elsõ felében 15,298 milliárd forint veszteséget könyvelt el a 2013 elsõ felében elszenvedett 26,296 milliárd forint veszteség után, adózás elõtti eredménye pedig az egyszeri tételeket (tranzakciós illeték, árfolyamrésre képzett céltartalék, bankadó) leszámítva 6,7 milliárd forint nyeresége lett. A 2013-as év végi 1895 milliárd forintos mérlegfõösszege alapján az MKB 6,1 százalékos arányt képvisel a belföldi bankszektorban, és megvásárlásával a magyar tulajdoni hányad átlépte az 50 százalékot. A Budapest Bank késõbbi átvételével - amely 2,8 százalékos súlyú - a magyar hányad 53,3 százalékosra tehetõ.