10 millió dollárnyi szén-dioxidot von ki a levegőből a Swiss Re
2021.08.30

A szén-dioxid kivonására specializálódott Climeworks és a Swiss Re partnerséget kötött az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. Megszületett a világ első, tíz évre szóló, 10 millió dollár értékű, a szén-dioxid közvetlen leválasztására és tárolására vonatkozó hosszú távú vételi megállapodás.

A Swiss Re számára az együttműködés mérföldkövet jelent azon céljának elérésében, hogy 2030-ra nettó nulla kibocsátást érjen el saját tevékenységeiben. A partnerség egyben a Swiss Re támogatását is jelzi a szén-dioxid leválasztó ipar iránt, és korai hozzáférést jelent számára az új szén-dioxid kivonási kockázati poolokhoz és eszközosztályokhoz.

Mind a tízéves futamidő hossza, mind a 10 millió dollár összérték mindeddig páratlan az önkéntes piacon az ilyen típusú szén-dioxid kivonás tekintetében, ami fontos üzenet a fejlesztők, befektetők és más vásárlók számára. A vállalatok megállapodtak abban is, hogy együttműködnek a kockázatkezelési ismeretek és a kockázatátviteli megoldások kidolgozásában, valamint a jövőbeli befektetési és projektfinanszírozási lehetőségek feltárásában.

"Az éghajlatváltozás kockázatainak mérséklése érdekében a világnak a kibocsátás csökkentése mellett, nem pedig helyette kell fokoznia a szén-dioxid-leválasztást. A Climeworks-szel való partnerség révén ebben a törekvésben kihasználhatjuk erősségeinket, mint kockázatvállalók, befektetők és az éghajlati megoldások előremutató vásárlói" - mondta Christian Mumenthaler, a Swiss Re csoport vezérigazgatója, aki egyúttal a Világgazdasági Fórum klímaküzdelem iránt elkötelezett vezérigazgatói szövetségének társelnöke.

A Climeworks által Izlandon használt technológiai megoldás geotermikus energia felhasználásával szűri ki a szén-dioxidot (CO2) a környezeti levegőből. A leválasztott CO2 ezután a közeli kőzetrétegekbe kerül a további tartós tárolásra. A vízben feloldják és mélyen a föld alá szivattyúzzák, ahol a környező bazaltkőzetekkel természetes reakcióba lépve stabil karbonátásványokat képez - a CO2 szó szerint kővé válik. Ezt tartják a legbiztonságosabb, legtartósabb formának ma a szén-dioxid kivonási megoldások közül.

Az eltávolított CO2 tonnánkénti több száz dolláros árával jelenleg ez az egyik legköltségesebb megoldás. Nagyobb, gazdaságosabb leválasztó és tároló létesítmények csak akkor valósíthatók meg, ha az ügyfelek hosszú távú vásárlási megállapodásokra kötelezik el magukat. Ezek garantálják a fejlesztők számára a jövőbeli bevételi forrást, és így finanszírozhatóvá teszik az új projekteket.

A szén-dioxid-leválasztási projektek olyan természetalapú megoldásokra is támaszkodhatnak, mint az erdőtelepítés, amely számos járulékos előnnyel jár, például a biodiverzitás javulásával. Ezeket azonban korlátozzák más típusú földhasználatok, és a tárolt szén újra felszabadulása, például erdőtüzek révén, veszélyezteti őket. Ezért a globális felmelegedés hosszú távú csökkentéséhez olyan technológiai megoldásokra van szükség, mint a közvetlen légköri leválasztás és tárolás.

Az éghajlati megoldások megvalósításához nemcsak a megfelelő keresleti jelzésekre van szükség, hanem kockázatmentesítésre és finanszírozásra is. A biztosítási ágazat egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy mindhárom fronton támogatást nyújtson: hosszú távú vásárlási megállapodásokkal, az új kockázatok biztosításával és új eszközökbe történő befektetésekkel, ahogyan azt a Swiss Re Institute nemrégiben kiadott, a szén-dioxid leválasztási megoldásokról szóló jelentésében is olvasható.

A Swiss Re elkötelezte magát amellett, hogy biztosítási és befektetési üzletágában 2050-re, saját tevékenységében pedig már 2030-ra nettó nulla kibocsátást érjen el, a " Do our best, remove the rest " kezdeményezést követve, amelynek célja először a kibocsátások lehető legnagyobb mértékű csökkentése, mielőtt a fennmaradó kibocsátásokat a szén-dioxid-leválasztás révén kiegyenlítenénk.