Idén bõvülni fog a biztosítási piac
2015.01.20
Az elmúlt idõszak pozitív gazdasági mutatóinak köszönhetõen növekedett az emberek gazdaságba vetett bizalma, optimistább a megítélésük a saját helyzetüket illetõen és tisztább jövõképet látnak maguk elõtt, ami azt eredményezi, hogy nyitottabbak lesznek a biztosítási kockázataik lefedésére, valamint várhatóan könnyebben terveznek és beszélgetnek a saját és a vállalkozásuk biztonságáról, ez pedig jelentõsen befolyással lesz a biztosítási piac bõvülésére.

„A biztosítási piac bõvülésére számítok 2015-ben, amelyre hatni fog a lakáspiac fellendülése, a KGFB átlagdíj emelkedése, a vagyonbiztosítási piac bõvülése, továbbá a személybiztosítások területén a folyamatos díjas nyugdíjbiztosítások, valamint a magán és céges egészségbiztosítások növekedése” – mondta el Dr. Vass Gábor, a PBA Praeventio Zrt. szakmai vezetõje.

Jelentõs élénkülés, 20-25 százalékos növekedés látható az eladott lakások esetében az elmúlt év hasonló idõszakához képest, továbbá a lakáshitel szerzõdések száma is fellendülést mutat. Ez a két tényezõ pedig meghatározóan befolyásolja lakásbiztosítási piacot. „Természetesen minden biztosító szeretné az - élénkülõ piacnak köszönhetõ - új ügyfeleket a saját partnerei között tudni, ezért tovább fokozódó versenyre számítok a meghatározó biztosítótársaságok között, amelynek pedig díjcsökkenés lesz a következménye” – tette hozzá a szakértõ.

2014-ben jelentõs fellendülés volt tapasztalható a nemzetközi és a hazai gépjármû piacon is és ez az emelkedõ tendencia pedig várhatóan 2015-ben is megmarad. A magyarországi kiemelkedõ eredmény a használtautó piac növekedésének köszönhetõ, ami közvetlenül hat a KGFB biztosítások számára, viszont nem befolyásolja közvetlenül a casco értékesítõsítéseket. A gyarapodó gépkocsiállomány következménye, hogy többen vesznek részt a közúti közlekedésben, amibõl adódóan több baleset is lehet. Ezek miatt növekszik a kárérték és ezzel együtt várhatóan a KGFB átlagdíj emelkedni fog. Dr. Vass Gábor szerint nagyon fontos szerepe lesz a casco értékesítése során a független biztosításközvetítõknek abban, hogy az ügyfeleiknek megmutassák, a díjon kívül a szolgáltatástartalmak jelentõsen eltérõek lehetnek a különbözõ termékeknél, ezért nem biztos, hogy minden esetben a legolcsóbb a legmegfelelõbb választás!

„A gazdasági mutatók javulása, az optimistább hangulat és források szélesedése együttesen pozitívan hat a vagyonbiztosítási piacra is, mert ezzel lehetõség nyílik arra, hogy a biztosítási szakértõk ne csak biztosítási díjakról beszélgessenek az ügyfeleikkel, hanem akár cégre szabott szolgáltatásokat ajánljanak számukra” – véli a szakértõ.

Egyre erõsebben jelenlévõ félelem, hogy a jelenleg aktív munkavállalóknak a nyugdíjas éveikre mindenképp szükségük lesz valamiféle megtakarításra, amibõl kiegészíthetik, vagy teljes egészében pótolhatják a nyugdíjukat, valamint az állami egészségügy sem lesz képes jelen formájában ellátni a feladatát! „Az adójóváírással támogatott magánemberi nyugdíjbiztosítás egy jó alternatíva lehet a bevételek kiegészítésére, emellett egyre népszerûbbek a magánemberek és cégek körében az állami egészségügyet kiegészítõ adó- és járulékmentes egészség és balesetbiztosítások is” – tette hozzá a PBA Praeventio Zrt. szakmai vezetõje.