Munkanélküli fiatalok: állást, képzést garantál az állam
2015.02.05
Uniós szinten egymilliárd eurót fordíthatnak idén a fiatalok foglalkoztatásának fellendítésére, amibõl Magyarország megközelítõen 15 millió eurót kaphat - javasolja az Európai Bizottság. A bizottság magyarországi képviselete az MTI-nek szerdán eljuttatott közleménye szerint az összeg akár a harmincszorosát is elérheti a tagállamok által az ifjúsági foglalkoztatás növelésére felhasználható elõfinanszírozási összegnek, így akár 650 ezer fiatalt segíthetnek a gyorsabb munkához jutáshoz.

Minden tagállam elfogadott egy ifjúsági garanciaprogramot, amelynek értelmében garantálják a 25 év alatti fiataloknak egy minõségi állásajánlat, tanulószerzõdéses gyakorlati képzés vagy képzés lehetõségét az iskola elhagyását vagy a munkahelyük elvesztését követõ négy hónapon belül. A mostani bizottsági bejelentés segít e garancia valóra váltásában.

Mint írták, a javaslat 1–1,5 százalékról akár 30 százalékra emelné az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés elõfinanszírozási rátáját az erre elkülönített költségvetési elõirányzatból. A kezdeményezésbõl részesülõ tagállamok így a 3,2 milliárd eurós költségvetési juttatás egyharmadát azonnal megkaphatják, ha elfogadták a kijelölt operatív programokat. Ezt a keretösszeget azonnal a projektek kedvezményezettjeinek rendelkezésére kell bocsátani a projektekre adott elõlegek formájában.

A bizottság becslése szerint a felgyorsított elõfinanszírozás segítségével idén azonnali támogatást lehetne nyújtani 350–650 ezer fiatalnak, míg a jelenlegi elõfinanszírozási ráta alapján ez a szám mindössze 14–22 ezer között lenne.

Az Európai Parlament és a Tanács vitatja meg a jogalkotási javaslatot, amelyet el kell fogadniuk ahhoz, hogy hatályba léphessen.

A kezdeményezésbõl Magyarország is részesül. Az országnak jutó csaknem 50 millió eurós támogatásból hozzávetõlegesen 15 millió eurót kaphat meg már az idén, amennyiben elfogadják az operatív programot.