Riasztás: ónos esõ, intenzív havazás és hófúvás
2015.02.06
Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzései alapján pénteken ónos esõ, hófúvás és intenzív havazás is nehezítheti a közlekedést számos megyében. Riasztás van érvényben ónos esõ miatt Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest megyére vonatkozóan. Intenzív havazás miatt Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére adtak ki figyelmeztetést a szakemberek, ezekben a térségekben akár 10-20 centiméternyi friss hóra számíthatnak az autósok. További nehézségeket okozhatnak még Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében a viharos erejû, akár 70 km/órás széllökések nyomán kialakuló hófúvások is – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezetõ.

Az Útinform szolgálat péntek reggeli összesítése alapján az ország déli területein csapadékos az idõjárás. Bács-Kiskun megyében Kiskõrös és Kecskemét környékén, Baranya megyében Pécs és Mohács tájékán ónos esõ esik. Zala, Somogy és Tolna megye egyes területein havazik, illetve szállingózik a hó vagy havas esõ esik. Békés és Csongrád megyében esõ esik. A látási viszonyok mindenhol jók, csak Zalaegerszeg, Paks és Szekszárd környékén párás a levegõ. Az északnyugati országrészt leszámítva az északkeleti szél sokfelé megerõsödött az elmúlt órákban. Több száz munkagép folyamatos rotációban végzi a szükséges munkákat, reggel 7 óra után több, mint 150 gép végzett síkosságmentesítést a csapadékos területeken. Az autópályák és fõutak burkolata túlnyomórészt száraz, a csapadékos területeken vizes, sónedves az úthálózat. Somogy és Zala megye déli területein a mellékutakon egyelõre téliesebbek az útviszonyok, Kiskõrös tájékán pedig az ónos esõ nyomán számíthatnak az autósok síkos útszakaszokra.

Az elõrejelzések alapján az ónos esõvel és havazásban érintett megyékben megelõzésképpen a szükséges helyeken végeztek sószórási munkákat. Ónos esõ idején a csapadék azonban lemossa a burkolatról a kijuttatott szóróanyagot, így csak késleltetni tudják a síkosság kialakulását, ettõl függetlenül folyamatosan dolgoznak a síkosságmentesítésen, de igazán hatékonyan csak akkor tudnak beavatkozni, ha a csapadék már elállt. Intenzív havazás esetén idõszakosan lesznek és lehetnek télies útviszonyok, hiszen egy-egy munkagép a kijelölt útvonalán a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat átlagosan 2-4 óra alatt tudja elvégezni, ennyi idõ alatt pedig folyamatos csapadékutánpótlás mellett újra havasak, hókásásak, latyakosak lehetnek az utak. Ezt csak tetõzheti az, ha a nagyobb mennyiségû friss havat 60-70 km/órás széllökések kísérik, mert ekkora erejû szél szinte azonnal visszahordja az úttestre a burkolatról letakarított havat.