Másfélszeresére hízott a hazai magántõke-befektetések száma!
2011.09.08
A rendelkezésre álló évközi adatok alapján közel ötven százalékkal magasabb az idei év elsõ felében megszületett magántõke-befektetési döntések száma, mint a 2010 egészében megvalósult befektetések összmennyisége – írja a TõzsdeFórum.

A banki hitelezés visszaesésével várhatóan tovább fog növekedni a magántõke jelentõsége - véli az Enterprise Investors, a közép-kelet-európai régió legrégibb és egyik legnagyobb magán- és kockázati tõke alapkezelõje.

A tavalyi év egészében megvalósuló 17 magántõke-befektetési tranzakció keretében összesen 65 millió euró került befektetésre hazánkban, míg az idei év elsõ felében már több mint 25 befektetési döntés született - ideértve a még nem realizált befektetéseket is.

A közép-kelet-európai régió egészében 2010-ben az elõzõ évhez képest 2 milliárd euróról 1,3 milliárd euróra csökkent a befektetett tõke mennyisége. Lengyelország az egyértelmû éllovas a nagyobb (növekedési és kivásárlási) tranzakciók területén. Magyarország és Csehország pedig a kockázati tõke területén voltak 2010-ben a legdinamikusabb piacok. A befektetõk által a régióban legkedveltebb szektorok továbbra is a fogyasztási cikkek és a kiskereskedelem (az összes befektetett összeg 25%-a érkezett a szegmensbe), a telekommunikáció (13%) és a egészségügyi iparág (szolgáltatás és termék - 12%).

\"Negatívumként említhetõ, hogy elõször történtek a régióban jelentõs leírások (az összes kilépés 22%-a). További probléma, hogy a régióban már csak egy húzópiac van, Lengyelország, és a belsõ fogyasztás csökkenésével a régió még inkább a nyugat-európai importtól függ\" - tette hozzá Tüske Tamás.

Az Enterprise Investors Magyarországon is aktív, elsõ befektetését 2010-ben valósította meg, melynek keretében 23 millió euróért 80%-os, irányító részesedést vásárolt a Netrisk.hu-ban, hazánk elsõ számú biztosítási bróker cégében. A befektetés pozitív hatása érzékelhetõ, hiszen például a 2010 júniusában mért adatokhoz képest 2011 júniusában 81%-os növekedés volt tapasztalható a Netrsik.hu látogatóinak számában. Az élõ szerzõdések száma 2011 júniusára 44%-kal nõtt a 2010 év végi helyzethez képest, így ma már az összes magyarországi személygépkocsi tulajdonos mintegy 20%-a van valamilyen kapcsolatban (vagy Kgfb vagy Casco ügyfélként) a Netrisk.hu-val.

A céget 2011 óta új és kibõvített menedzsment vezeti, továbbá megkezdõdött a termékskála bõvítése is, illetve a Netrisk.hu elindult a regionális terjeszkedés útján, hiszen már Romániában is elérhetõek szolgáltatásai (asigura.ro név alatt), valamint folyamatban van a további külföldi kulcspiacok kiválasztása is (a menedzsment elõreláthatóan 2012-re tervezi a kilépést két új piacra).