Közel másfélszeresére nõtt a számítógépes támadások száma
2014.10.02
A számítógépes biztonsági esetek száma idén 48%-kal, 42,8 millióra növekedett, ami naponta több mint 177 ezer támadást jelent – derül ki a PricewaterhouseCoopers jelentésébõl.

A felmérésben mintegy 9700 vállalati vezetõ vett részt a világ minden táján, akik e-mailben válaszoltak a PwC kérdéseire. A válaszokból kiderült, hogy az észlelt kiberbiztonsági esetek száma 2009 óta évi mintegy 66%-kal emelkedik.

Ezek a számok azonban csak az észlelet és jelentett eseteket tartalmazzák – figyelmeztet a tanácsadó cég. Számos vállalat ugyanis nem is szerez tudomást a számítógépes támogatásokról, vagy nem jelenti azt – olvasható a jelentésben.

A felmérésbõl az is kiderült, hogy az évi 1 milliárd dollárnál nagyobb bevételû szervezetek 44%-kal több incidensrõl számoltak be idén, mint egy évvel korábban, míg a 100 millió dollárnál alacsonyabb bevételû cégek esetében 5%-kal csökkent a bejelentett támadások száma.

Ennek oka nem annyira egyértelmû, a PwC egyik magyarázata szerint a kisebb cégek kevesebbet költenek informatikai biztonságra, ezért nem is képesek észlelni ezeket a támadásokat, így szabat teret hagynak a számítógépes bûnözõknek.

A jelentés szerint a bejelentett kiberbiztonsági incidenseknek tulajdonított éves átlagos anyagi veszteség globálisan 2,7 millió dollár, amely 34%-kal haladja meg a 2013-as értéket. Az incidensek számának emelkedése ellenére, a biztonsági kiadások 4%-kal csökkentek 2013-hoz képest. Az informatikai költségvetés kevesebb mint 4%-át adják.

A PwC szerint ugyan ezeket a kockázatokat nem lehet teljesen megszûntetni, azonban a szervezeteknek ébernek és felkészültnek kell lenniük a folyamatosan változó kiberbiztonsági környezetben. A megelõzés és ellenõrzés helyett kockázat alapú megközelítést kellene alkalmazniuk a cégeknek, amely kiemelten kezeli a legértékesebb eszközöket és a rájuk leselkedõ legfõbb fenyegetéseket. Ehhez komoly összegeket kell invesztálniuk belsõ biztonsági szabályzataik és eljárásaik fejlesztésébe.