Romániában ötször annyit fizettek a fiatal autósok a biztosításért
2015.02.25
Év eleje óta már csak az átlagdíj kétszeresét kell kifizetniük a 25 év alattiaknak az autóbiztosításért, miután módosították a kötelezõ autóbiztosításokkal kapcsolatos jogszabályokat.

Év eleje óta az Allianz-Țiriac, az Astra, a City Insurance, az Euroins és a Generali biztosító is csökkentette a 25 év alatti autótulajdonosok esetében kiszabott kötelezõ autóbiztosítások díját - írja a Ziarul Financiar.

Ezeknél a társaságoknál korábban egy 25 év alatti autótulajdonos az átlagnál ötször fizetett magasabb biztosítási díjat, most ez a szám körülbelül a duplájára csökkent.

Darius Vâlcov pénzügyminiszter január elején arra kérte a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságot és a biztosítótársaságokat, hogy gondolják újra a kötelezõ autóbiztosítási rendszert a 25 év alatti fiatalok esetében, mivel többségük nem tud 2 ezer lej fölötti összeget fizetni.

Az Egységes Pénzügyi Felügyeleti Hatóság ezt követõen januárban több helyen is módosította a kötelezõ autóbiztosításokkal kapcsolatos jogszabályokat annak érdekében, hogy a biztosítótársaságok könnyebben optimalizálhassák a portólióikat a különbözõ korosztályok között jelentkezõ díjkülönbségek csökkentése érdekében.