Komoly változások elé néznek a gépjármû-biztosítók
2015.11.24
Alapvetõ változások várnak a gépjármû-biztosítási ágazatra az automatizált gépjármû-technológia és a telematika terjedésének köszönhetõen – állítja jelentésében a Marsh.

Az ütközéses balestek több mint 90%-a emberi hibából történik, így az automatizált jármûvek elterjedése jelentõs változásokat hozhat a közlekedésben, és a kockázatok kezelésében is – állítja a Marsh brókercég.

Nem csak a biztosítók és viszontbiztosítók kitettsége, de a gépjármû-biztosítások értékesítésének módja is megváltozik a jövõben.

Számos biztosítótársaság fel is ismerte már ezt, ezért a technológia jobb megértése és elsajátítása érdekében együttmûködésekre törekszik iparágon belüli és kívüli cégekkel. Példaként említi a Marsh a telematikai alapú biztosításokkal foglalkozó Insure the Box nevû cég egyik legnagyobb japán nem-életbiztosító, az Aioi Nissay Dowa által történõ felvásárlását. Utóbbi cég erõsen kötõdik a Toyota autógyárhoz.

Az ilyen ügyletek, illetve cégek közötti összefonódások is azt mutatják, hogy az autógyártók és kereskedõk igen könnyen leválthatják a tradicionális biztosítókat, hiszen az autóvásárlás során egybõl biztosítást és telematikai berendezést is el lehet adni az ügyfeleknek – állítja a Marsh.

A Mercedes-Benz, a General Motors, a Nissan, a Google és a Volvo mindegyike azt nyilatkozta korábban, hogy 2020-ra az utakon lesz saját vezetõ nélküli jármûve.