Átrendezõdõ megtakarítások: növekedés az életbiztosítási piacon
2015.03.10
Az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások húzták felfelé az életbiztosítási piac 2014-ben, amely lassan visszatalál a válság elõtti szintre. A nyugdíjbiztosítások esetében a K&H-nál az ügyfelek döntõ többsége a rendszeres díjas konstrukciókat preferálja, többségük 6-12 ezer forintos díjat fizet havonta - mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetõje a társaság mai sajtótájékoztatóján.

Az alacsony inflációnak, a növekvõ béreknek és megtakarításoknak köszönhetõen javult a lakosság pénzügyi pozíciója, egyben át is rendezõdött a megtakarítások összetétele: a betétállomány csökkent, a közép- és hosszú távú megtakarítások, köztük az életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások esetében megindult a növekedés – közölte Kuruc Péter.

A nyugdíjbiztosításokhoz járó állami támogatás miatt ez a konstrukció az életbiztosítások szegmensének motorjaként funkcionál -mondta el az üzletágvezetõ. Az életbiztosítási szektor az egyszeri díjbevételekben 5,7%-os, míg a rendszeres díjbevételekben 3,5%-os növekedést tudott felmutatni 2014-ben, de többi díjbevételi mutatóban is egyszámjegyû növekedés jellemezte a piacot.

A K&H Biztosítónál tavaly az egyszeri díjas szegmens díjbevétele 8,68 milliárd forintra nõtt, a biztosító által kezelt vagyon 75,3 milliárdról 84 milliárd forintra gyarapodott. A rendszeres életbiztosítási díjbevétel az elmúlt évben 10 százalékkal 4,89 milliárd forintra növekedett.

A K&H rendszeres díjas nyugdíjbiztosítást kötõ ügyfeleinek legnagyobb része, 33 százaléka 50 és 55 év közötti, 23 százalékuk pedig 45-49 éves. Az ügyfelek kétharmada 6-12 ezer forintot spórol rendszeres díjas nyugdíjbiztosítással. 30 ezer forintos havi díjat az ügyfelek mindössze 3,3 százaléka fizet. Az egyszeri díjas nyugdíjbiztosítások esetében már az ügyfelek fele 50 és 55 év közötti, a 45-49 évesek pedig itt is közel 23 százalékos arányban képviseltetik magukat.

Kuruc Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy rendszeres díjas termékeknél akkora havi díjat érdemes választani, amelyet hosszú távon folyamatosan tud az ügyfél vállalni, ezen felül pedig egyszeri befizetéseket is teljesíthet.

A K&H Biztosító szakembere idén 3-5 százalékos növekedést vár a rendszeres díjas életbiztosításoknál, az egyszeri díjas piacra vonatkozó becsléstõl azonban óvakodott. Összességében az életbiztosítások képesek lehetnek megõrizni részarányukat a lakossági megtakarításokon belül - véli Kuruc Péter.