Járvány előtti szintet is meghaladják a közép- és kelet-európai biztosítási piacok
2021.11.03

Az XPRIMM által vizsgált 17 közép- és kelet-európai ország - köztük hazánk - piacán a bruttó díjbevétel 2021. június végén elérte a 20,75 milliárd eurót. Ez 8,30%-kal több az előző év azonos időszakához képest és mintegy 900 euróval meghaladja a 2019. első félévi, vagyis a Covid-válságot megelőző év forgalmát. Észtország és Szlovákia kivételével a biztosítási üzletág valamennyi közép-kelet-európai piacon elérte a 2019. első félévi volument.

Valamennyi piacon pozitív dinamika volt tapasztalható, hét piac pedig kétszámjegyű növekedést is fel tudott mutatni, így Albánia, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Koszovó, Észak-Macedónia és Románia. Csak Szlovákia és Lettország számolt be stagnálásról, ahol a növekedési ráták a nullához közelítettek. A legjelentősebb díjbevétel-növekedést felmutató piacokon a vagyonbiztosítások, valamint a gépjárműbiztosítások voltak a fő hajtóerők, a növekvő számú gépjármű-regisztráció következtében.

A helyzet azonban némileg más, ha a fő üzletágakat külön-külön vizsgáljuk. Az életbiztosításban a régió bruttó díjbevétele még mindig mintegy 22 millió euróval marad el a 2019 első félévi értéktől, főként azért, mert a top 5 legnagyobb életbiztosítási piac közül három - Lengyelország, Csehország és Szlovákia – meglehetősen el van maradva a válság előtti szinttől. A nem életbiztosítási szegmensben regisztrált, a 2019 első félévet meghaladó mintegy 900 millió eurós díjbevételből a legnagyobb részt a vagyonbiztosítási ágazatok adták (315 millió euró), míg a gépjárműbiztosítási ágazatok hozzájárulása mintegy 204 millió euró volt.