Együttmûködési megállapodást kötött az MNB és a GVH
2015.04.01
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) együttmûködési megállapodást kötöttek a két hatóság tevékenységének kölcsönös segítésére.

A GVH és az MNB szándéka, hogy feladataik ellátásakor a szervezetek biztosítsák a pénzügyi piacok megbízható, átlátható mûködését, a tisztességes versenyen, a verseny hatékonyságának elõmozdításán alapuló fejlõdését, ennek révén erõsítsék a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat igénybevevõk érdekeinek védelmét és a pénzügyi közvetítõrendszerrel szembeni fogyasztói bizalmat.

A megállapodás további célja, hogy a hatóságok vezetõi konzultációk keretében is erõsítsék együttmûködésüket, valamint szakértõi egyeztetéseken vitassák meg a közös jogalkalmazási kérdéseket, és tájékoztassák egymást, ha a másik hatóság hatáskörét is érintõ problémát azonosítanak, vagy ha álláspontjuk szerint a jogszabályok módosításának szükségessége vetõdik fel.

Az együttmûködési megállapodás keretében az MNB szakmai segítséget is nyújt a GVH által végzett, a pénzügyi szektort érintõ piacelemzésekben, ágazati vizsgálatokban, valamint az egyes eljárásokban.

A GVH és az MNB abban is megállapodott, hogy a két szervezet összehangolt ellenõrzést folytat, ha a pénzügyi ágazati jogszabályok esetleges módosulása érdemben érintené a versenyt.

Az GVH és az MNB törekvése, hogy szorosabb, egyenrangú partneri együttmûködésük növelje a jogszabályokban meghatározott feladataik ellátása és a jogérvényesülés hatékonyságát, továbbá megteremtse azon feltételeket, amelyek hozzájárulhatnak egymás segítéséhez a jogszabályokban elõírt együttmûködésen túl is, valamint elõmozdítsa, hogy a közvélemény mind jobban megismerje és elismerje e hatóságok tevékenységét.