Infografika: közlekedési balesetek és önmûködõ jármûvek
2015.05.15
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013-as adatai szerint évente mintegy 1,24 millió ember hal meg világszerte közúti balesetekben. Ezen balesetek után a biztosítók is igen jelentõs összeget fizetnek ki kártérítésként.
A közlekedési balesetek igen magas költségei miatt a kormányok, az autógyártók és a biztosítótársaságok is árgus szemekkel figyelik a vezetõ nélküli jármûtechnológia fejlõdését. A Zurich biztosító egy érdekes infografikán szemlélteti, hogy milyen költségek merülnek fel a közúti balesetek nyomán, valamint a különbözõ ütközés-elkerülõ rendszerek, és az autonóm jármûvek megjelenésének hatásait.
Az ábra szerint a brit biztosítók 2012-ben 19,1 millió fontot fizettek ki közlekedési balesetek miatt. Egy évi 25 ezer mérföldet vezetõ autós 1:8000 eséllyel veszítheti el életét, amely nagyjából azonos egy bányamunkás halálozási esélyeivel, de sokkal veszélyesebb üzemnek számít, mintha építõiparban vagy mezõgazdaságban dolgozna. A különbözõ ütközés-elkerülõ rendszere, mint az automatikus fékrendszer becslések szerint mintegy 27%-kal csökkentheti az ütközés veszélyét. Az önmûködõ jármûvek elterjedésével a balesetek valószínûsége várhatóan még tovább csökken. Ugyanakkor a felelõsségbiztosítások szempontjából igen komoly kérdéseket vet fel, hogy a felelõsség hogyan oszlik majd meg a jármûvezetõ, az autógyártó, illetve a szoftverek programozója között.