Rekord eredményeket ért el Közép-Európa legnagyobb biztosítója
2015.06.01
Lengyelország és egyben Közép-Európa legnagyobb biztosítója, a PZU az idei elsõ negyedévben 941 millió lengyel zloty nettó pénzügyi eredményt ért el, a bruttó díjbevétele 7,5%-kal 4,7 milliárd lengyel zlotyra emelkedett. A ROE 5,1 százalékponttal, 27,6%-ra emelkedett.

2015 elsõ negyedéve a lengyel biztosítók számára is kihívásokkal teli idõszak volt: az alacsony kamatlábak, az elõzõ évi árháborúk következményei és az egyszeri demográfiai tényezõk negatívan érintették a pénzügyi eredményeket – olvasható a PZU jelentésében. Mindezek fényében a lengyel biztosítási csoport eredményei rendkívüli kielégítõek, hiszen a tõzsdére vezetés óta nem sikerült ilyen jól indítania az évet. A befektetési eredmények is figyelemre méltóak voltak, kétszámjegyû növekedést értek el.

A bruttó díjbevétel növekedése a nemzetközi piacokon elért üzletfejlesztéseknek volt köszönhetõ. A vállalati biztosítási szegmensben fokozott jövedelmezõséget sikerült elérnie a társaságnak, amely az általános felelõsségbiztosítások és a pénzügyi kockázati biztosítások alacsonyabb kárkifizetéseinek tudható be. A gépjármû-biztosítások esetében azonban magasabbak voltak a veszteségek, ami rontotta a jövedelmezõséget.

A befektetésekbõl származó jövedelem 951 millió lengyel zlotyra emelkedett, amely elsõsorban a magasabb részvényárfolyamoknak volt köszönhetõ.

A nettó kárkifizetések és juttatások 14,3%-kal, 381,7 millió lengyel zlotyra emelkedtek, amely elsõsorban a lengyel statisztikai hivatal által is megerõsített, magasabb halálozási számoknak volt köszönhetõ, de a kgfb-károk is hozzájárultak a növekedéshez.