Nagy szükségük lesz a biztosítóknak a kiberbiztonsági szakértőkre
2021.12.24

A Rackspace Technology globális felmérésében több mint 1400 kiberbiztonsági szakembert kérdezett meg különböző szervezeteknél, köztük 61 biztosítási vezetőt. Míg a biztosítók a kiberbiztonsági stratégiájukat illetően jellemzően összhangban vannak a legtöbb iparággal, vannak bizonyos különbségek, amelyek jól illusztrálják a gyorsan digitalizálódó szektor kihívásait.

A biztosítók közel fele (49%) a teljes IT-büdzsé 5-10%-át fordítja kiberbiztonságra, szemben az ágazatközi 44%-os átlagértékkel. A biztosítók a legnagyobb kihívásként a felhőalapú infrastruktúra és internettel összekapcsolható eszközök miatti új igényeket jelölték meg.

A biztosítók legfontosabb IT-beruházási területei közé az adatbázis-biztonsági eszközök (46%) és a felhőterhelés-védelem (44%) tartoznak, míg a vírusírtó szoftverek a harmadik helyen végeztek.

A fenyegetettségeket tekintve, a biztosítók leginkább (21%) a APT támadásoktól (Advanced Persistent Threats – folyamatos fenyegetést jelentő támadások) és a személyes adatok jogosulatlan közzétételétől (20%) tartanak. Az összes ágazatot tekintve azonban a legnagyobb félelmet a hálózati és platformtámadások jelentik (az összes válaszadó 21%-a, és a biztosítók 18%-a jelezte ezt).

A kiberbiztonsági döntéshozók számára azonban a legégetőbb kérdést a jövő évre nézve a munkaerő hiány jelenti. A kiberfenyegetések növekedésével a tehetséges szakemberekért bizony háború folyik. A biztosítók a belső képzésre (69%, szemben az 52%-os átlaggal) és a munkaerő-közvetítő ügynökségekre (48% vs. 44%) támaszkodnak a szakemberhiány pótlása érdekében. A biztosítók az iparági átlagnál 5%-kal nagyobb valószínűséggel támaszkodnának a gyakornoki programokra toborzási eszközként.