A román biztosítási piac 15%-kal nőtt eddig idén
2021.12.21

A román biztosítási piac 15%-kal nőtt éves összehasonlításban 2021 első 9 hónapjában, elérve a 9,8 milliárd román lej volument - közölte a román pénzügyi felügyelet, az ASF biztosításokért felelős alelnöke az XPRIMM-nek adott interjúban.

Az elemzett időszakban a nem-életbiztosítási ágazat éves szinten 13%-kal, 7,7 milliárd lejre nőtt, míg az életbiztosítási díjbevétel éves szinten 22%-kal, 2,1 milliárdra emelkedett.

Még mindig a nem-életbiztosítás a piac motorja, bár az életbiztosítás 22%-kal nőtt a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Az alelnök szerint ugyanakkor az életbiztosítások messze nem használják ki a piac potenciálját, nagyrészt az egészségbiztosításokat foglalják magukban, amelyek szintén nagy potenciállal rendelkező biztosítások Romániában.

Ami a nem-életbiztosítási oldalt illeti, a gépjármű felelősségbiztosítási osztály még mindig domináns, 18%-os növekedést mutatott a tavalyi évhez képest, 3,66 milliárd lej bruttó díjbevétellel. A cascó ágazat 14%-os növekedést ért el 2021 első 9 hónapjában, meghaladva a 2 milliárd lejt.

Az életbiztosítások tekintetében a hagyományos életbiztosításoknál 25%-os, a befektetési egységhez kötött életbiztosításoknál pedig 21%-os növekedés volt tapasztalható.