Viharkárok: 15 napjuk van a gazdáknak kárenyhítõ juttatást kérni
2015.06.10
Az elmúlt napok felhõszakadás-, jégesõ- és viharkárai az agrárkár-enyhítési rendszerben a mezõgazdasági káresemény bekövetkezésétõl (észlelésétõl) számított 15 napon belül jelenthetõk be az agrárkár-megállapító szerv részére az MVH erre a célra kialakított elektronikus felületén – hívja fel a károsult gazdák figyelmét a Földmûvelésügyi Minisztérium. A kárenyhítõ juttatás egyik feltétele ugyanis a határidõben bejelentett és a megfelelõ mértékû károsodásról agrárkár-megállapító szerv által hozott pozitív határozat.

A kárbejelentésnél az elektronikus felület használatához szükség esetén a falugazdászok nyújtanak segítséget. A kárbejelentõ felület itt érhetõ el.

A károsult gazdáknak a 2015. kárenyhítési évtõl már lehetõségük nyílik parcella szintû lokális károk bejelentésére is. Az agrárkár-enyhítési rendszerben az agrárkár-megállapító szerv a 30%-ot meghaladó mértékû, várható hozamcsökkenést okozó mezõgazdasági káresemények bejelentésérõl hoz pozitív határozatot.

Azon károsult gazdák, akik még nem tagjai az agrárkár-enyhítési rendszernek, önkéntes nyilatkozattal az egységes kérelem felületen az idei évben még június 16-ig jelezhetik csatlakozási szándékukat a rendszerhez. Ehhez minden esetben MVH ügyfél-azonosító számmal kell rendelkezni.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben tag termelõknek hektár alapon kárenyhítési hozzájárulást (ültetvénynél és szántóföldi zöldségnél 3.000 Ft/ha, egyéb szántóföldi kultúránál 1.000 Ft/ha) kell fizetniük a Kárenyhítési Alapba és határidõben teljesített hozzájárulás esetén, egyéb támogatási feltételek fennállásakor, kárenyhítõ juttatásra szerezhetnek jogosultságot. A károsult gazdák 2015. kárenyhítési évben felmerült mezõgazdasági kárainak kezelésére a Kárenyhítési Alap biztosít forrást jövõ év elején, amelynek nagysága a termelõi és ugyanekkora összegû állami befizetések után a 21 milliárd forintot is meg fogja haladni.

Az agrárkár-enyhítési rendszer mûködésének részletszabályait a 2011. évi CLXVIII. törvény és a 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet tartalmazza.