Így védd magad a betörõktõl!
2015.06.11
Hazánkban minden hatodik vagyon elleni bûncselekmény betöréses lopás, az Aegon Magyarország adatai szerint ezek a bûncselekmények évente 600 millió forint kárt okoznak. A Nemzeti Bûnmegelõzési Tanács megbízásából végzett kutatás azt bizonyította, hogy az elkövetõk a szemtanúkat próbálják elkerülni, így csökkentve a lebukás veszélyét. A kutatás bizonyította azt is, hogy a racionális döntés elmélete valóban mûködik az elkövetõk körében, azaz egy költség–haszon-elemzés (megéri/nem éri meg) során dönt a potenciális betörõ a cselekmény megvalósításáról.

Mikor és hová megy a betörõ?

A 139 betöréses lopás miatt jogerõs szabadságvesztés-büntetését töltõ fogvatartott körében végzett kutatás eredménye alapján a legnépszerûbbek a családi házak, sorházak, viszont nem vonzóak a lakótelepi lakások, de azért a 4-5. emelet felett már nõ a veszély, mivel minél magasabban van a lakás, annál kisebb a mozgás körülötte.

A betörõk számára fontos érv, hogy ne legyen otthon senki, és ne legyen szemtanú. Az értékes zsákmány reménye a következõ szempont, harmadik a könnyû bejutás, illetve a könnyû menekülés esélye. További mérlegelést jelent, hogy van-e riasztó, milyen az ingatlan minõsége (ez mutatja a várható zsákmányt), vannak-e megfigyelõ eszközök, könnyû-e a bejutás, van-e kutya?

A profi betörõk általában egy-két perc alatt, anélkül hatolnak be egy olyan lakásba, amelynek tulajdonosa nem gondoskodott megfelelõen a biztonságról, hogy azt senki sem hallja meg.

Gyorsan képesek felmérni azt is, hogy mely ingatlan rendelkezik gyenge védelemmel. Az ajtó vastagságán túlnyúló, kilógó zárbetét, a gyenge és gyengén védett, esetleg bukóra állított nyitott ablak mind-mind szinte provokálják a behatolást. Az elkövetõk gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzõen garázsokon keresztül jutnak be a családi házakba.

Mit visznek el a betörõk?

A szakemberek tapasztalatai szerint ritkán fordul elõ, hogy egy lakást vagy házat teljesen kirámolnának a betörõk. Mivel a betörések rövid ideig tartanak, ezért azt viszik el az elkövetõk, amit könnyen elérnek, ami szem elõtt van, és amit késõbb könnyû értékesíteni. Ezért „slágerterméknek” számít a laptop, fényképezõgép, mobiltelefon, a kisebb méretû mûszaki cikkek, az ékszerek, és természetesen a készpénz.

Gyakran elõfordul, hogy az autót azért viszik el, mert a kulcsait elõl hagyták a tulajdonosok. Elõfordul az is, hogy családi házakról a színesfém miatt viszik el az ereszt, csaptelepeket.

Vidéken jellemzõ, hogy az élelmiszert, takarmányt vagy akár a háziállatot is viszik a betörõk, ha alkalmuk adódik rá.

Mit tehet, hogy elkerülje az áldozattá válást?

Mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a megelõzésre, a védekezésre, mert az elkövetõk távol tarthatók az ingatlanunktól! Az Aegon Országos Kármegelõzési Programon belül ezért a rendõrség, a polgárõrség és a biztosító szakemberei betörés megelõzési programot indítottak három régióban.

A program szakemberei összeszedtek néhány jó tanácsot, amelyet érdemes megfontolnunk az áldozattá válás elkerülésére.

  • Fontos a lakóingatlan környezete, az elhanyagolt, gondozatlan udvar nehezíti a telek átláthatóságát, ami rejtekül szolgálhat a betörõk számára. Tartson rendet az ingatlan környezetében, vágja a füvet, és ürítse a postaládát!
  • Figyeljen oda lakókörnyezetére is, így észreveheti, ha idegenek tûnnek fel, akik talán terepszemlét tartanak, keresik a megfelelõ ingatlant, felmérik a lehetõségeket.
  • Ne hagyjon a kertben szerszámokat, létrát, mert ezeket eszközként használhatják fel a betörõk a behatoláshoz!
  • Ha huzamosabb idõre távol van, kérje meg ismerõsét, hogy rendszeresen ellenõrizze annak sértetlenségét, ürítse postaládáját!
  • Törekedjen arra, hogy a bejárati ajtón legyen több ponton záródó és több csapos korszerû biztonsági zár. Ugyanakkor az ajtószárny is legyen kellõen szilárd, az ajtó pánt pedig kiemelés gátlóval ellátott.
  • A biztonságot fokozza a modern elektronikus jelzõ-riasztó berendezés, mely a cselekmény megkezdésének pillanatában jelzést ad a távollévõ tulajdonosnak, illetve a reagálásra képes vagyonvédelmi vállalkozás diszpécserének.
  • Ajtaját ne tárja ki idegennek! Gondolja át, indokolt-e az idegen jövetele, miért kér iratot, értéket, pénzt Öntõl! A bejárati ajtóra érdemes széles látószögû optikai kitekintõt szereltetni, és belülrõl biztonsági lánccal ellátni, így idegenek megjelenése esetén biztonságosan szem elõtt lehetnek az ajtó elõtt állók.
  • Lehetõleg mindig tartsa zárva a bejárati ajtaját, földszinti ablakait, kapuját, és melléképületét akkor is, ha otthon tartózkodik, vagy csak rövid idõszakra távozik.
  • Az ajtókulcsait ne hagyja elérhetõ helyen, például villanyóra szekrényben, virágcserép, vagy lábtörlõ alatt.
  • Szellõztetéskor is legyen óvatos! Ne hagyja õrizetlenül azt a helyiséget, melynek ablakát nyitva hagyta, mert egy perc alatt bemászhat a tolvaj. Szereltessen felhúzás elleni védelemmel ellátott fémredõnyt, vagy fémrácsot ablakaira, de az ún. biztonsági fóliák is alkalmasak az illetéktelen behatolás megakadályozására.
  • Ne tartson otthon a szükségesnél nagyobb összegû készpénzt! Az értékesebb tárgyakat lehetõség szerint zárja el falba rögzített széfbe.
  • Készítsen házi leltárt, melyben rögzíti ingóságai, mûszaki cikkei, mûtárgyai jellemzõit, méreteit, gyártási számait, melyek pontos beazonosítást tesznek lehetõvé a késõbbiekben (érdemes fényképfelvétellel kiegészíteni a leltárt).
  • Kössön érték- és kockázat arányos biztosítást, mely egy esetleges káresemény bekövetkezésekor csökkentheti anyagi veszteségeit.