Kevesebb nyugdíjat kapnak a szlovák magánnyugdíjpénztár tagok
2015.06.17
Szlovákiában a II. nyugdíjpillérben lévõ alacsony jövedelmû pénztártagok júliustól alacsonyabb nyugdíjat kapnak az államtól, mint azok, akiknek alacsonyabb volt a havi bére, de nem voltak benne – áll a szociális biztosítóról szóló törvényjavaslatban, amit kedden elfogadott a parlament.

A minimál-nyugdíj olyan mértékben fog csökkeni a második nyugdíjpillér-tagoknak, mint amilyen ütemben ment a számlájukra a nyugdíjukra spórolt pénz a magánnyugdíjpénztárakhoz bizonyos években - írja a parameter.sk.

Amikor kiszámítják a nyugdíj összegét, nem fogják figyelembe venni azt, hogy a biztosító-tag mennyi pénzt utalt a II. nyugdíjpillérbe.

A jövõben a minimál-nyugdíjra csak az a személy lesz jogosult, aki legkevesebb 30 évig fizette nyugdíjbiztosítását. Azok, akik legkevesebb 30 évig dolgoztak, nyugdíjuk a létminimum 136 százalékát képezi majd, ami idén 269,5 euró.

A minimál-nyugdíj minden biztosított évben 2 százalékkal nõ, 40 évnyi biztosítás-fizetés mellett 3 százalékkal nõ, tehát 45 év után júliustól a minimális nyugdíj 340,8 eurót tesz ki.