Aggasztó a magyarok egészségtudatossága
2015.07.09
Ötbõl négy ember nem figyel oda teljes körûen az egészségére, és csak minden harmadik ember jár el rendszeresen az ingyenes szûrõvizsgálatokra – derül ki az NN Biztosító és az Index közös felmérésébõl.

Az NN Biztosító és az Index.hu 9500 fõ megkérdezésével készült közös felmérése azt vizsgálta, mennyire vagyunk felkészülve egy váratlan, súlyos betegségre. A válaszokból az derül ki, hogy kevéssé. Bár tartunk a betegségektõl, csak 20 százalék figyel oda teljes körûen az egészségére, 52 százalék figyel a táplálkozásra, 60 százalék kerüli az olyan kockázatokat, mint például a dohányzás vagy túlzott alkoholfogyasztás, és 41 százalék végez rendszeresen testmozgást, ugyanakkor ezekre együttesen csak a válaszadók ötöde törekszik. A nõk valamivel többet tesznek egészségükért, leginkább a táplálkozás és a kockázatos szokások elkerülése terén.

Aggasztó eredmény, hogy a válaszadók alig harmada (30 százalék) jár rendszeresen az ingyenes szûrõvizsgálatokra. A magasabb iskolai végzettségûek sem elõrelátóbbak: az egyetemet vagy fõiskolát végzettek között is csupán 32 százalék ez az arány. A nõk e tekintetben sokkal tudatosabbak: míg a férfiaknak mindössze 19 százaléka vesz részt rendszeres szûréseken, a nõk közel fele (46 százalék) él ezzel a lehetõséggel.

A daganatos megbetegedésekkel járó költségek mértékével a megkérdezettek fele nincs tisztában: 41 százalékuk alulbecsüli ezeket, míg 9 százalékuknak fogalma sincs a költségek mértékérõl. Ezek után korántsem meglepõ, hogy a felmérés szerint a megkérdezettek kevesebb mint a felének van egészségügyi célú megtakarítása, és csupán 10 százalék érzi magát anyagilag teljesen bebiztosítva egy esetleges betegség esetére.

„Összességében elmondható, hogy bár tartunk a betegségektõl, mégsem teszünk eleget azért, hogy a betegségeket elkerüljük, vagy felkészüljünk rájuk. Sokakban nem tudatosul, hogy egy váratlan betegség több millió forintnyi nem várt anyagi terhet zúdíthat a betegekre és környezetükre. Hiszen többek között a társadalombiztosítás által nem finanszírozott vagy a hosszú várakozási idõ miatt inkább magánellátásban igényelt vizsgálatok, kezelések jelentõs többletköltséggel járnak, nem beszélve a munkából való huzamosabb kiesésrõl” – mondta Szabó Anikó, az NN marketing-, kommunikációs és termékmenedzsment-igazgatója. A súlyos betegségektõl való félelmeinken enyhíthetünk, ha teszünk a megelõzésért azzal, hogy rendszeresen eljárunk szûrõvizsgálatokra és megfelelõ életmóddal csökkentjük a kockázatokat. Emellett azonban egy komoly betegség anyagi terheire is érdemes felkészülni, hogy csak a felépülésre lehessen koncentrálni, ha baj van.

Az NN Biztosító új egészségbiztosítási terméke azoknak nyújt megoldást, akik betegség esetén a lehetõ legjobb esélyekkel akarnak indulni a gyógyulás felé. Segítségével finanszírozhatók a társadalombiztosítás által nem, vagy csak hosszú várakozási idõ után igénybe vehetõ kezelések, és ellensúlyozható a jövedelemkiesés. Már kisebb rendszeres ráfordítással is jelentõs anyagi könnyítést nyújt a biztosítás: 30 évesen, 3500 forint biztosítási díj fizetésével mellrák diagnózis esetén 5,7 millió forintos egyösszegû kifizetés érhetõ el. 35 évesen, 4500 forintos havidíjjal a kifizetés 6,2 millió forint, 40 évesen pedig ugyanekkora havidíj esetén 4,8 millió forint.