A balesetbiztosítási piac is növekvõ pályára állt
2015.07.24
Miközben külföldi utazásokra készülve egyre tudatosabbak az ügyfelek, és lassan immár 40 százalék körüli szintre emelkedik az utasbiztosítást kötõk aránya, a hétköznapok biztonságára még mindig kevesebb figyelem jut: az embereknek csupán 10 százaléka rendelkezik balesetbiztosítással. Baleset pedig bármikor és bárhol érhet minket: ki gondolná, hogy a biztonságosnak gondolt háztartásokban történik például az összes baleset 80-90 százaléka. A nyári idõszak a diákok számára a nagyobb szabadság mellett a fokozottabb balesetveszélyt is jelenti, amelyre az alanyi jogon járó állami biztosítás mellé célszerû kiegészítõ védelemrõl is gondoskodni.

Otthon a legveszélyesebb?

Évente közel 690 ezer orvosi ellátást igénylõ baleset történik Magyarországon, vagyis percenként megsérül valaki. A balesetek következtében kiesõ jövedelmek pótlása, illetve az extra költségek fedezése tehát igen széles kört érintõ probléma.

Noha az emberek többsége – legyen akár gyermek vagy felnõtt – otthon érzi magát a legnagyobb biztonságban, nem árt ha tudjuk, hogy az UNION Biztosító adatai szerint a balesetbiztosítások csaknem 90 százalékát otthoni balesetekre fizetik ki. A halálesetek alakulása is elgondolkodtató: miközben közlekedési balesetben Magyarországon évente 550-600 ember veszíti életét, otthon háromszor ennyien, közel 1800-an szenvednek végzetes balesetet (ez naponta 4-5 esetet jelent). Az otthoni balesetek több mint fele esés, zuhanás következménye, de gyakori az égés, illetve az éles vagy szúró tárgyak miatti sérülés is.

Mi számít balesetnek, és mi nem az a biztosítók szempontjából?

A balesetbiztosítási piacon igen nagy választékból válogathat az érdeklõdõ ügyfél, akinek nem árt tudnia, hogy az egyes konstrukciók részletei igen eltérõek lehetnek. Néha éppen ezek az apró részletek bizonyulnak hasznosnak. A baleset fogalmát több biztosító kizárólag a hagyományos értelemben vett sérülésekre alkalmazza (a sérült akaratától függetlenül bekövetkezõ, hirtelen, egyszeri külsõ hatás), mások az olyan, különösen most, a nyári idõszakban elõforduló balesetek esetén is térítenek, mint a rovar- vagy pókcsípések, illetve mérgezések.

Nem árt szem elõtt tartani ugyanakkor, hogy a napégés sehol sem tartozik a térítendõ körbe, az alkoholos befolyásoltság, valamint a gondatlanság pedig a többi biztosításfajtához hasonlóan itt is kizáró tényezõ.

Külön kiemelendõ az extrém, illetve hivatásszerûen ûzött sportok kérdése. 2007 óta ugyanis a kötelezõ egészségbiztosítási járulék nem fedezi az ilyen tevékenységek során elszenvedett balesetekhez kapcsolódó ellátásokat. Ma azonban már elérhetõek olyan balesetbiztosítások, amelyek az egyre inkább közkedvelt extrém és hivatásos sportolásra is kiterjeszthetõk – ezzel komoly terhet vállalva át az érintettektõl.

A balesetbiztosítási piac is növekvõ pályára került

Míg például az Egyesült Királyságban vagy Németországban az emberek több mint 80 százalékának van valamilyen balesetbiztosítása, nálunk ez az arány (a penetráció mértéke) mindössze 10 százalék. A jelentõs eltérésnek azonban nem csupán a biztosítási kultúra eltérõ szintje, hanem a társadalombiztosítás különbözõsége is az oka: ezekben az országokban a tb csupán a munkához kapcsolódóan elszenvedett balesetekre kínál fedezetet, a szabadidõs kockázatokat külön biztosításokkal kell fedezni. A hazai piacon is megindult azonban egy érezhetõ fejlõdés, mivel a penetráció három-négy éve még 8 százalékon állt. Egyrészt a kockázati élet- és egészségbiztosítási szegmens növekedése pozitív hatását ezen a területen is érezteti, másrészt a vállalati gondoskodás is egyre növekvõ mértékben enged teret a balesetbiztosításnak. A cafeteria-elemként kínálható balesetbiztosítások díja csoportosan megkötve ugyanis havi szinten igen kedvezõ, általában ezer forint alatt marad.

Elegendõ-e a más biztosításokhoz kötött balesetbiztosítási védelem?

Mivel egyre gyakoribb, hogy akár gépjármû-, akár lakásbiztosításhoz kiegészítõ balesetbiztosítási fedezet is kapcsolódik, felmerül a kérdés, szükség van-e külön balesetbiztosításra is. „Az UNION Biztosító balesetbiztosításból származó díjainak immár 34 százaléka származik a kiegészítõ biztosításokból. E kiegészítõ védelem térítési limitei azonban alacsonyabbak, mint amelyek az önálló balesetbiztosításokra jellemzõek – hívja fel a figyelmet Bóna Katalin, az UNION Biztosító ügyvezetõ igazgatója. – Milliós térítési összegeket fõként ez utóbbiaktól remélhetünk. Ráadásul ezek díja is igen kedvezõ: egy négyfõs család megfelelõ balesetbiztosítási védelme már havi 2500 forint körüli összegbõl is elérhetõ.”

Gyerekeknek sem árt a kiegészítõ védelem

Bár az állam által ingyenesen nyújtott Általános Gyermek- és Ifjúsági Balesetbiztosítás hatálya a nyári idõszakra is kiterjed, érdemes áttekinteni, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt. Egy csonttörés esetén 3 ezer forint a kifizetett összeg, ami a legtöbb szülõt nem is ösztönzi az utánjárásra. Fontos tudni, hogy ez a biztosítás a csonttörésen kívül csak a balesetbõl eredõ maradandó egészségkárosodásra, illetve baleseti halálra fizet szintén nem túl magas összegeket. Sem a hosszú távú következményekkel nem járó balesetre, sem a kapcsolódó kórházi költségekre nem kínál fedezetet. Ezt csupán kiegészítõ biztosítás megkötésével tudjuk elérni.