Gyorsan nõ a balesetbiztosítási piac
2015.09.04
Az idén is tíz százalékkal nõtt a baleset-biztosítások piaca, az állománydíj folyamatosan hízik, és a szerzõdések száma újra meghaladja a 700 ezret. Több biztosító is két számjegyû növekedést ért el ezen a területen. A kárhányad alacsony, a szolgáltatásokon szép nyereség keletkezhet – írja a vg.hu.

Az MNB szerint tavalyhoz képest csaknem 10 százalékkal nõtt az idén az elsõ fél évben a balesetbiztosítások díjbevétele, a szerzõdések száma pedig 8,6 százalékkal emelkedett. Az idén a díjbevétel ebben a biztosítási szegmensben elérheti a 20 milliárd forintot, ami történelmi rekordnak számít, a szerzõdések száma pedig négy év után ismét 700 ezer fölött van.

A Mabisz adatai szerint 10,9 milliárd forint volt a balesetbiztosítások díjbevétele az elsõ hat hónapban, a kiegészítõ balesetbiztosítások ehhez további 8,2 milliárd forinttal járultak hozzá, az állománydíj pedig július végén már 16,3 milliárd, a kiegészítõknél pedig 13,4 milliárd forint volt.

A biztosítóknak jó üzlet a balesetbiztosítás, a kárkifizetések volumene ugyanis messze elmarad a díjbevételekétõl, a jegybanki adatok szerint többnyire 20 és 30 százalék között alakulnak a kárhányadok, az idén az elsõ fél évben például 22,5 százalék volt, ez pedig, még ha fizetni is kell némi jutalékot az ügynököknek, szép nyereséget feltételez.

Az értékesítésben a bankbiztosítók különösen sikeresek. A Groupama, amely piacvezetõnek számít ezen a téren, jellemzõen banki szolgáltatások mellé adja el a terméket. Az Erste Biztosító két év után az idén májusban vezette be újra a baleset-biztosításokat, és négy hónap alatt több ezret adott el belõle. Az Erstével közös tulajdonosi körbe tartozó Unionnál is a piaci átlagnál gyorsabban nõ a baleset-biztosítási díjbevétel, pontos adatot viszont nem árultak el, de az õ biztosításaikat kínálják a többi közt a Magyar Telekom ügyfélszolgálatán is. Az Uniqánál is húzótermék a balesetbiztosítás, az idén 26 százalékkal nõtt az ebbõl származó díjbevétel, az NN-nél két számjegyû növekedést mértek. A Signalnál szintén intenzíven fejlõdik az állomány, 2011 és 2014 között a szerzõdések száma megduplázódott, a díjbevétel a 2,5-szeresére emelkedett.

Az életbiztosítások kiegészítõjeként is egyre több baleset-biztosítást adnak el egyes cégek. A CIG Pannóniánál például az idén félévkor a tavalyinál 35 százalékkal több, 7346 ilyen szerzõdés volt már 143 millió forintos állománydíjjal, egyéni ügyfeleknek szintén kiegészítõként kínálja a balesetbiztosításokat a Vienna Life.

Az éves átlagdíj, amelyet egy baleset-biztosítási szerzõdésre kifizetnek az ügyfelek, folyamatosan nõ, lassan megközelíti a 30 ezer forintot évente. Sok biztosító kínál azonban olcsó termékeket, amelyeknek a havidíja ezer forint körül vagy az alatt van, ezek szintén kedveltek, cafeteriaelemként csoportos biztosításként is sok cég köt ilyet a dolgozóira. Az olcsó baleset-biztosítás a drága kockázati életbiztosításoknak is jó alternatívája, sokkal többen tartanak ugyanis attól, hogy egy balesetben megrokkannak, mint attól, hogy egy betegségben meghalnak.