Utasbiztosítás: az ár dönt, de nem a legolcsóbb kell
2015.07.27
A külföldre utazó magyarok 12%-a egyáltalán nem köt semmilyen utasbiztosítást nyaraláskor. Akik igen, azok – más típusú biztosítás kötésnél tapasztaltakhoz hasonlóan - több mint 30%-a még mindig az árak összevetése alapján hoz döntést, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a legolcsóbb megoldást keresnék, ugyanis a megkérdezettek több mint 40%-a a közép-árkategória mellett dönt - derül ki a Genertel legfrissebb felmérésébõl. A biztosítási szakértõ összegyûjtötte a leggyakoribb problémaköröket és összesítette a válaszokat.

A Genertel Biztosító Zrt. 500 fõt kérdezett meg a legutóbbi felmérése alkalmával. A kutatás során 3 nagy csoportba sorolták az egyes kérdéseket: az utazók hány százaléka szándékozik utasbiztosítást kötni és mi alapján döntenek? Milyen módon kötnek biztosítást? Milyen hibákat vétenek az ügyfelek utasbiztosítás kötéskor, mire érdemes figyelni?

„A válaszokból kiértékelésük után kiderült, hogy még mindig nagyon ár-érzékeny a magyar piac, azonban pozitív tendencia, hogy növekszik azok száma, akik nem a legolcsóbb megoldást választják. Érdekes, hogy bár határozott emelkedést mutat az internetes kötések száma, de még mindig többen választják a klasszikus személyes kötést” - emelte ki a felmérés fõbb eredményeit Lengyel Zoltán, a Genertel értékesítési igazgatója.

A megkérdezettek 50%-a fõleg anyagi okok miatt egyáltalán nem tervez semmiféle nyaralást. Szintén anyagi okok miatt ugyancsak magas azok száma, 35%, akik belföldi nyaralást engedhetnek meg maguknak. Csupán 15 százalék tervez külföldi nyaralást, 3 százalék Horvátországban nyaral, tehát ez utóbbi minden ötödik megkérdezett külföldi úti célja.

A kutatásból egyebek mellett az is kiderül, hogy a válaszadók közel 30%-a leginkább az árak összehasonlítása alapján dönt az utasbiztosításáról. Érdekes, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb csomagot választják az ár alapján döntõk, 40% ugyanis a közép árkategória mellett teszi le voksát; ezt a csomagot „biztonságosabbnak” tartják az alsó-kategóriához képest. Kevesen vesznek figyelembe olyan fontos szempontokat, mint a biztosító megbízhatósága és a kiegészítõ szolgáltatások mennyisége és minõsége.

Tippek utasbiztosításhoz a Genertelrõl

  • A személyes adatok pontos kitöltésére fontos odafigyelni, gyakran elõfordul, hogy gondot okoznak a pontatlanul megadott adatok.
  • Sok vitás helyzettõl, kellemetlenségtõl óvhatjuk meg magunkat, ha a káreseményrõl az a személy nyilatkozik, akivel a kár történt és nem rokon vagy ismerõs, hiszen így elkerülhetõek a félreértések.
  • Ne csak az ár alapján döntsünk! Érdemes végigolvasni a különbözõ szintû csomagok szolgáltatásait és a mi nyaralásunkhoz leginkább passzoló biztosítást kötni. Csupán egy kiragadott példa a sok egyéb szempont mellett, hogy az alap és középszintû csomagok nem tartalmazzák (vagy csak alacsony limittel) a jogvédelmi-ügyvédi költségek fedezését, holott ez jellemzõen közlekedési és sportbaleseteknél hasznosnak bizonyulhat. Ha perre kerül sor, az ügyvédi költség akár milliós tétel is lehet, sokszor több, mint maga a fizetendõ kártérítés.
  • Az nem lehet kérdés, hogy megéri-e utasbiztosításra költeni, hiszen függetlenül attól, hogy Horvátországba vagy Európába megyünk nyaralni, a mentõ díja, a kórházi ellátás és a gyógyszerek sok százezer forintos akár milliós költségekre is rúghatnak, amit ha nincs biztosításunk saját zsebbõl kell kifizetni. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) ugyanis nem fedezi ugyanazokat a költségeket, mint az utasbiztosítás, ne tévesszük össze a kettõt. Igaz, hogy amennyiben rendelkezünk egészségbiztosítással, akkor az Európai Unión belül a helyi TB-vel szerzõdött ellátóknál nem kell fizetnünk a sürgõsségi betegellátásért (vagy csak a helyileg meghatározott önrészt kell kifizetnünk), azonban a magánorvosi ellátás és a hazaszállítás költségére az EEK nem nyújt szolgáltatást. Így azok is sokmilliós költséget kockáztatnak, akik csak azzal indulnak el. Egy mentõrepülõs hazaszállítás Európán belül is min. 3-5 millió forintba kerül, de mentõautóval is több százezer forintos tétel.