Rekorddöntõ elsõ félév a Generalinál
2015.07.30
2015 elsõ felében a nemzetközi Generali Csoport továbbra is követte azt a stratégiát, amely a profitabilitás erõsítését és a díjbevételek növelését tûzte ki célul, kihasználva a korábbi, hároméves üzleti terv egy évvel hamarabbi teljesítésének pozitív hatásait - olvasható a társaság közleményében.

A nemzetközi Generali Csoport több szempontból is rekordot döntõ elsõ félévet zárt:

  • A nehéz makrogazdasági környezet, az alacsony kamatlábak és a görög krízis hatásainak ellenére mûködési eredménye elérte a 2,8 milliárd eurót, ami 11,3%-os növekedés az elõzõ év azonos idõszakához képest, és összességében az elmúlt nyolc év legjobb eredménye.
  • A vállalatcsoport nettó eredménye 21,6%-os emelkedést követõen 1,3 milliárd eurót tett ki, míg a bruttó díjbevétel elérte a 38,2 milliárd eurót 7,3%-os növekedés mellett.
  • Az életbiztosítási szegmens mûködési eredménye 1,7 milliárd euró volt, ami a tavalyi év azonos idõszakához viszonyítva 13,2%-os javulást mutat. A díjbevétel itt 26,9 milliárd eurót tett ki, ami elsõsorban a befektetési egységekhez kötött biztosítások kiváló teljesítményének köszönhetõ. A díjbevétel 10,6%-os növekedéséhez a közép-kelet-európai régió teljesítményének 9,9%-os javulása is hozzájárult.
  • A nem-életbiztosítási (P&C) terület eredményei is javultak az elsõ félévben, a mûködési eredmény itt 1,1 milliárd eurót tett ki. A díjbevétel a szegmensben elérte a 11,2 milliárd eurót.
  • A kár- és költséghányad 92,6%-os értéke a jövedelmezõség javításában játszott fontos szerepet az elsõ félévben, melyet a nemzetközi csoporton belüli legjobb eredménnyel (85,4%) a Közép-Kelet-Európai régió nagyban segített.
  • A Generali Csoport pro forma Szolvencia I mutatója jelenleg 164%-on áll, míg a belsõ modell pro forma gazdasági szolvencia mutatója az elsõ félév végén 200%-os.

Mario Greco, a nemzetközi Generali Csoport elnök-vezérigazgatója szerint ezen kiváló eredmények nagyszerû kiindulópontot jelentenek a vállalatcsoport új, 2015-2018-as stratégiai tervének végrehajtásához, amelyben többek között nagy hangsúlyt kap a készpénzállomány-termelés, a kumulált osztalékkifizetés tervezett összege meghaladja majd az 5 milliárd eurót a következõ 4 évben, illetve amelyben további 0,5 milliárd eurós bruttó költségmegtakarítás szerepel 2018-ig, és amely 13%-ot meghaladó sajáttõke-arányos megtérüléssel számol. A cégcsoport arra számít, hogy jelentõs mértékben javítani tudja nettó eredményét az év végéig, természetesen megõrizve a most elért magas jövedelmezõséget.