Fitch: nehéz év vár jövõre a viszontbiztosítókra
2015.09.07
A viszontbiztosítási szektorra nehéz év vár 2016-ban: a Fitch elemzõi már idén is enyhe csökkenésre számítanak a nettó díjbevételek terén, a csökkenés pedig nem ér véget 2015-ben. Jövõre is mérsékelt keresletre lehet számítani a viszontbiztosítások iránt, köszönhetõen a gyenge világgazdasági keresletnek.

A hitelminõsítõ prognózisa szerint a 2014-es 108,1 milliárd dollárról idén 105,9 milliárdra csökkenhet a viszontbiztosítók nettó díjbevétele, amit elsõsorban a dollár euróhoz képesti erõsödésével magyaráz a Fitch.

Jelenleg nincsenek meggyõzõ jelei annak, hogy a csökkenés megállna, így a mérsékelt viszontbiztosítási kereslet várható 2016 folyamán is – állítja a jelentés. Ugyanakkor a Fitch azt is megjegyzi, hogy a katasztrófa veszteségek nagysága várhatóan visszatér a korábbi szintekhez, a jelenlegi alacsony szintrõl, vagyis a kárhányadok emelkedni fognak.

A hitelminõsítõ szerint mindezek miatt a tõkearányos nettó nyereség egyes társaságoknál olyan pontra csökkenhet, ami akár leminõsítést is eredményezhet.

Az ágazat jelenleg három fontos kérdéssel kell, hogy szembenézzen: a változás menedzselésének képessége, a fúziók és felvásárlások kérdése, valamint az alternatív tõke folyamatos piacra áramlása. A jelentés szerint a legnagyobb viszontbiztosítók igen jó helyzetben vannak ahhoz, hogy a piaci változásokat kihasználják, azonban a kisebb társaságok számára problémát jelenthet, hogy nem elég diverzifikált a tevékenységük, valamint a várhatóan növekvõ katasztrófa veszteségek is.

Mindezek alapján a Fitch további fúziókra és felvásárlásokra számít az ágazatban, azonban fenntartásának is hangot adott a legutóbbi M&A ügyeletek sikerességét illetõen, hiszen nem biztos, hogy ha két kis cég összeolvad, akkor abból életképes új egység jön létre.

Az alternatív tõke, ami a hedge fundokból, magántõke társaságokból és nyugdíjalapokból a viszontbiztosítási piacra ömlik, továbbra is kapacitásbõséget okoz a piacon, igaz, a Fitch szerint a tõkeáramlás üteme lassulni látszik. Miután a biztosításhoz kötött értékpapírok (ILS) árazási is stabilizálódni látszik, így a tõkepiaci befektetõk étvágya is csökkenhet a jövõben.