Papp Lajos: nehéz év vár a biztosítási piacra!
2012.02.24
A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) pénteki közgyûlése Papp Lajost, az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetõjét választotta meg további három évre a szövetség elnökének. Papp Lajos korábbi elnökségi ciklusai alatt a teljes alkuszi piac 60 százalékát képviselõ FBAMSZ a biztosítási szolgáltatásokat igénybe vevõ ügyfelek elismert képviselõjévé vált, miközben szakmai érdekvédelmi szerepkörében számos jelentõs biztosításszabályozási kérdésben lépett fel kezdeményezõként.

A szövetség közgyûlése döntést hozott a pártoló tagság intézményének bevezetésérõl is. A döntés hátterérõl Papp Lajos így nyilatkozott: „A 2012-es év a biztosítási piac minden résztvevõje számára különösen nehéz idõszaknak ígérkezik. Miközben az alkuszi piacon erõteljes konszolidáció zajlik, a gazdasági nehézségek erõsíthetik egyes szereplõk rövid távú célok mentén zajló érdekérvényesítési törekvéseit, amelyek egyes esetekben sérthetik az alkusztársadalom érdekeit is. Ezért különösen fontos, hogy minél szélesebb platformot teremtsünk mindazon piaci résztvevõknek, akik fontosnak tartják a független alkuszok piaci szerepének fenntartását, megerõsítését, és készek ezért közösen fellépni.”

20 éves a párbeszéd erejére építõ szakmai szövetség

A FBAMSZ éppen két évtizede alakult meg, azóta a biztosítási piacon zajló szakmai párbeszéd egyik fõ kezdeményezõje. A biztosítási alkuszok küldetését támogatva folyamatosan részt vesz a szabályozói környezet változtatását célzó szakmai, törvényhozói egyeztetéseken, miközben aktív tájékoztatási tevékenységével az ügyfelek érdekeit képviselve igyekszik hozzájárulni a magyar biztosítási kultúra fejlesztéséhez. A szövetség az elmúlt évek során számos biztosításpiaci szabályozás ügyében lépett fel kezdeményezõként: ezek közül a médiában legnagyobb visszhangot a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás rendszerének átalakítása keltette.

Lassan egy évtizede a szakterület legnagyobb hazai összejövetelének számít a FBAMSZ által szervezett Biztosításszakmai Konferencia, amely évente néhány napos közös együttgondolkodásra gyûjti össze a szakma valamennyi szereplõjét: biztosítók és alkuszcégek szakértõit, valamint a pénzügyi kormányzat és a felügyelet vezetõ tisztségviselõit egyaránt.