„Nevetségesen” sokat várnak el a biztosítóktól!
2015.09.09
Európai biztosítási felügyeleti szervek magas rangú tisztségviselõi figyelmeztették a biztosítókat és a nemzeti felügyeleteket is arra, hogy ne bonyolítsák túl az ágazatra vonatkozó kockázati tõkeszabályokat, amelyek kevesebb, mint négy hónap múlva életbe lépnek.

A 2016. január 1-jén életbe lépõ Szolvencia II szabályok teljesen átalakítják azt a módszert, ahogy a biztosítók tõketartalékot képeznek a kockázataik fedezetére, azonban még mindig sok a bizonytalanság a pénzügyi piaci szereplõk, elemzõk és a felügyeletek körében is az új szabályozás kapcsán - hangzott el tegnap egy biztosításfelügyeleti konferencián, Frankfurtban.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke szerint még mindig nem teljesen világos, hogy miként mûködik az új szabályozási rendszer.
Múlt hónapban jelentették a holland biztosítókról, hogy csökkent a tõketartalékuk, ami kisebb aggodalmat szült azzal kapcsolatban, hogy mennyire felkészült a tágabb európai biztosítási iparág egy esetleges piaci sokkra, illetve az ilyen esetekre képzendõ tõketartalék számításának új szabályozására.

Számos biztosító és a felügyeleti szerv is igyekszik jóval magasabb tõketartalékot képezni, mint amekkorát a Szolvencia II szabályok elõírnának – mondta Karel Van Hulle, egykori Európai Bizottsági tag a konferencián. Néhány nemzeti felügyelet azt várja el, hogy egyes vállalatok nem csak, hogy megfeleljenek az elõírt szavatolótõke-szükségletnek, de akár 100%-kal magasabb tartalékot is képezzenek, amit Karel Van Hulle „nevetségesnek” nevezett.

Gabriel Bernardino azt is elmondta, hogy a biztosítók várhatóan hamarosan közzéteszik a társaságok Szolvencia II mutatóit, valamint kockázati érzékenységüket, ami összehasonlíthatóvá teszi a cégeket, ezáltal nagyobb piaci fegyelmet eredményezhet idõvel.

Ugyanakkor a biztosítókat nem lehet tõkeoldalról büntetni, amiért átláthatóbakká válnak, és kockázati alapú számokat tesznek majd közzé, ennek ugyanis beláthatatlan következményei lennének – tette hozzá az EIOPA elnöke