Technológiai fejlesztések: mibe fektetnek a biztosítók?
2011.09.20
Az organikus növekedés és a költségcsökkentés kettõs igénye ösztönzi a biztosítókat a technológiai beruházások növelésére – derül ki az Ivans cég kutatásából.

A vagyon- és felelõsségbiztosítással foglalkozó cégek a különféle adminisztrációs rendszerek, fogyasztói portálok, prediktív elemzési és üzleti intelligencia rendszerek fejlesztésébe fektetnének a következõ 12 hónapban – ezek tehát a technológiai prioritásai az Ivans 2011 „Carrier Automation Trends” címû tanulmányban szereplõ biztosítóknak.

A felmérésben résztvevõ cégeknek arról kellett nyilatkozniuk, hogy milyen technológiai fejlesztéseket folytatnak, vagy terveznek végrehajtani a következõ 12 hónapban a növekedés fenntartása, illetve a piaci differenciálódás érdekében.

A válaszadók 49 százaléka a biztosítási szerzõdéskötéssel kapcsolatos megoldásokat nevezte meg befektetési célpontként, hogy a folyamatok valós idejûvé, és az értéklánc mentén zajló folyamatok átláthatóbbá tételével növeljék a hatékonyságot.

A második legtöbbször említett terület az adminisztráció volt, melyet a megkérdezettek 42 százaléka nevezett meg fejlesztési célpontként, hogy ezáltal javítsanak a munkafolyamatokon, egyszerûsítsék az üzletszerzési és ügynöki folyamatokat.

A harmadik helyen a prediktív modellezés és az üzleti intelligencia végzett, melyet a biztosítók közel 37 százaléka említett meg olyan területként, melyet a következõ egy éven belül integrálni szeretnének a szervezet mûködésébe.

A kutatást lebonyolító Ivans cég elnök-vezérigazgatója, Clare DeNicola szerint a társaságok fókuszában az infrastruktúrát, a termék-innovációt, az elemzéseket és a munkafolyamatok automatizálását érintõ fejlesztések állnak elsõsorban a növekedés fenntartatása, a piaci differenciálódás, valamint az egyre nagyon kihívást jelentõ gazdasági és szabályozási környezetnek való megfelelés érdekében. DeNicola szerint csak azok lesznek képesek az új piaci lehetõségek kihasználására, és hosszú távú növekedésre, akik összhangba hozzák a technológiai és üzleti fejlesztéseket.