Az Astra kgfb-k nyolcadát máris lecserélték
2015.09.18
A Netrisk.hu adatai szerint hétfõ déltõl csütörtöktök délig az érintettek több mint 12 százaléka élt azzal a lehetõséggel. hogy a csõdbe ment Astránál kötött kötelezõ biztosításukat közös megegyezéssel felmondja, és október elsejei hatállyal azt egy másik biztosítónál kösse meg. Bár az új szerzõdések átlagdíja összességében csaknem ötödével magasabb az elõzõnél, a váltók 37 százaléka mégis talált alacsonyabb, vagy közel azonos összegû kgfb-t egy másik biztosítónál is. Eddig a szerzõdések 71 százalékát öt biztosító, a KÖBE, a Wabard, a Genertel, a Signal és a Posta szerezte meg.

A piacvezetõ online biztosításközvetítõ portál az Astránál kötött összesen mintegy 160 ezer kgfb-szerzõdés 15 százalékát kezeli. E minta azt mutatja, hogy az astrás kötelezõ biztosítások átkötésének idõszaka aktívan indult: az elsõ 72 óra alatt több mint 15 ezer kalkulációt végeztek az érintett ügyfelek a portál oldalain, amelyeknek körülbelül az ötödében rögtön intézkedtek is a biztosítóváltásról. Az új szerzõdések átlagdíja 24 800 forint volt, ami 19 százalékkal haladta meg a korábbi Astra-kötelezõk átlagdíját. Az új szerzõdések díjain azonban akár spórolni is lehetett: a biztosítást váltók 26 százaléka legalább 5 százalékot spórolt a korábbi díjához képest, miközben további 11 százalék gyakorlatilag a korábbival megegyezõ összeget fizet majd további egy éven keresztül.


A szerzõdõk 38 százalékának ugyanakkor legalább 25 százalékkal nõtt a díja, 3 százaléknyian pedig több mint kétszeresét fizetik az elõzõ kötelezõdíjuknak.

„A mostani ’mini kampány’ annyiban mindenképpen eltér a korábbi év végi kampányoktól, hogy a biztosítóknak, ha akartak volna, akkor sem volt lehetõségük speciális tarifákkal felkészülniük – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk. hu vezérigazgatója – Az Astrától közös megegyezéssel elbúcsúzó ügyfelek ugyanis október 1-jei hatállyal váltanak biztosítót, erre az idõszakra azonban a jogszabály szerint legkésõbb augusztus elejéig meg kellett hirdetni a díjakat. Így az érintetteket ezúttal egyetlen biztosító sem bombázza akciós árakkal, a kínálatban a folyamatosan emelkedõ tendenciájú, normál évközi díjak szerepelnek.”

Az elsõ három napban megkötött új szerzõdések 71 százaléka mindössze öt biztosítóhoz kerül: a legtöbbet eddig a KÖBE gyûjtötte be, õt követi a Wabard, a Genertel, a Signal és a Posta.

„Ugyancsak az astrás ügyfeleket érintõ fontos eltérés például az év végi kampányokhoz képest, hogy a döntésre is jóval kevesebb idõ áll rendelkezésre. Bár a váltási lehetõség csak most hétfõn nyílt meg, az aláírt megegyezésnek legkésõbb szeptember 30-ig be is kell érkeznie az Astrához. Vagyis immár gyakorlatilag alig több mint tíz napjuk maradt az érintetteknek arra, hogy eldöntsék, hová viszik át kötelezõ biztosítási szerzõdésüket az Astra Biztosítótól.” – figyelmeztet a Netrisk.hu vezérigazgatója.