Újabb szereplő lép be a fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára
2022.03.10

A Magyar Nemzeti Bank pozitívan bírálta el a CIG Pannónia Általános Biztosító Nyrt. Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási (mfo) pályázatát - közölte az MNB.

A közleményben jelezték, hogy a biztosító döntésétől függően akár azonnal, de legkésőbb 60 napon belül megkezdheti itthon a minősített termékek forgalmazását.

Eddig összesen nyolc hazai biztosító nyerte el a minősítést; mára mintegy tízezer ügyfél rendelkezik közel 400 milliárd forintnyi vagyonra az "új generációs otthonbiztosítással" - jegyezték meg. Az MNB arra bíztatta a lakástulajdonosokat, hogy kössenek az átlagos lakásbiztosításoknál magasabb védelmet nyújtó mfo-t.

A fogyasztóbarát minősítéssel rendelkező otthonbiztosítások kedvező díjért az eddiginél magasabb szintű, várhatóan átlagosan másfél-kétszeres szolgáltatást nyújtanak, fölösleges többletszolgáltatások- és kiadások nélkül, egyszerűen összehasonlítható módon - ismertette az MNB.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az ügyfeleknek a megkötött lakásbiztosításukat érdemes az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni egyéni igényeik alapján.

A meglévő szerződéseket általában 30 nappal az évforduló előtt lehet felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül lehet mfo-termékre váltani - mutattak rá.

Az MNB pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is fontosnak tartja, hogy a lakásbiztosítások piacán élénküljön a verseny az ügyfelekért.

Az MNB által egy évvel ezelőtt elindított mfo-biztosításokat összehasonlító oldalt eddig több mint huszonötezer alkalommal látogattak meg az érdeklődők - tájékoztatott a jegybank közleményében.