Sok dolgunk lehet õsszel a lakásbiztosítással
2015.09.23
Az UNION Biztosító becslése szerint minden ötödik hazai lakásbiztosítás évfordulója január eleji, így ezen szerzõdések felülvizsgálata, váltási döntés esetén az eddigi biztosítások felmondásának intézése legkésõbb az õsz végére esedékes. A váltani nem szándékozóknak is jó alkalmat kínál az évforduló a szerzõdés felülvizsgálatára, az esetleges változásokból fakadó alulbiztosítottság kiszûrésére, miközben az albérletbe költözõ diákoknak, illetve a nyaralójukat téliesítõknek is most érdemes lépniük. A legfontosabb aktuális szempontokat az UNION alábbi közleménye foglalja össze.

Albérletbe költözõ diákok
A tanév kezdetével sok ezer diák költözik az egyetem vagy fõiskola közelében albérletbe. Fontos tudni, hogy e lakások esetében a tulajdonosok gyakran csak az ingatlanra kiterjedõ biztosítást kötnek. Mindez azt jelenti, hogy káresemény esetén az ellopott, károsodott vagy megsemmisült ingóság után nem fizet a biztosító. A diáknak ilyen esetben elõre célszerû ingóság biztosítással gondoskodnia a magával hozott értékek fedezetérõl.

Kiürülõ nyaralók
A nyaralóövezetek fokozatos elnéptelenedésével párhuzamosan évrõl évre az õszi idõszakban növekszik meg újra a nyaralófeltörések száma. Ezért számos nyaralótulajdonos ilyenkor veszi fontolóra a biztosítás megkötését. Egyes piaci becslések szerint a nyaralók 15-20 százalékába betörtek már, és bár mûszaki cikkek vagy más értéktárgyak helyett sokszor csak kisebb vagyontárgyakat tulajdonítottak el és átmeneti hajlékot kerestek az épületekben, az elkövetõk rongálása sokszor teljes felújítást igényelt.

A magas kockázat miatt a biztosítók csak szigorú feltételekkel vállalnak nyaralókra kötött lakásbiztosítást:

  • A behatolásvédelem (megfelelõ rácsok, zárak) mellett a kármegelõzés is központi elem: elõírás lehet például a központi vízcsap elzárása és a villanyóra lekapcsolása
  • Számos biztosító csak már meglévõ ügyfeleknek kínál ilyen fedezetet
  • A díjtétel a kockázat miatt egy hasonló, de állandóan lakott ingatlan díjának másfél-kétszerese lehet

Lakásbiztosításnál is köt az évforduló

Az UNION Biztosító közelmúltban végzett felmérése azt mutatta, hogy az ügyfelek harmada továbbra sincsen tisztában azzal, hogy a gépjármû-biztosításokhoz hasonlóan a lakásbiztosítások esetében is csak tulajdonváltáskor vagy a biztosítási évforduló eljövetelekor lehet lecserélni a meglévõ biztosítást. Aki pedig az évforduló elõtt legalább 30 nappal nem mondja fel meglévõ biztosítását, annak a szerzõdése továbbra is fennmarad.

„Bár a lakásbiztosítások esetében jogszabályilag sosem volt a naptári év kezdetéhez kötve a szerzõdés évfordulója, a korábbi, évtizedekkel ezelõtti biztosítói gyakorlatban ez mégis általános volt – magyarázza Maják Viktor, az UNION kommunikációs igazgatója. – Aki azóta biztosítást váltott, az évforduló miatt szintén januári kezdettel köthette meg az új szerzõdését. Emiatt a mai napig a lakásbiztosítások mintegy 15-20 százaléka január elsejei dátummal köttetett. Az ebben érintett lakástulajdonosoknak pedig december elsejéig kell eldönteniük, a következõ évre is megtartják-e vagy lecserélik a meglévõ szerzõdésüket.”

Érdemes önrészes lakásbiztosítást kötni?

Aki úgy dönt, új biztosításra vált, a kedvezõbb díjú ajánlatok között gyakran talál olyan konstrukciót, amely a díjkedvezmény ellenében kár esetén 10-100 ezer forintos önrészt tartalmaz.. Az UNION elõbb említett felmérése szerint e termékek kevéssé mozgatták meg az ügyfeleket: az új biztosítást kötni tervezõk körében mindössze 18 százaléknyian érezték ezt fontos kötési szempontnak, hogy önrész vállalásával csökkenthessék díjukat.

Az önrészért cserébe kínált díjkedvezmény mértéke általában 10 százalék körül mozog. Ugyanakkor az 50 ezer forint alatti lakáskárok (általában kisebb beázások, vezetékesvíz-károk) teszik ki az összes káresemény felét. Önrésszel kötött biztosítások esetén csak az önrész feletti kár megtérítését vállalja a biztosító.

Az értékkövetéssel rosszul állunk

Aki egy évre további bizalmat szavaz meglévõ lakásbiztosítójának, az sem dõlhet hátra. Az ingatlan és a benne lévõ ingóságok értéke ugyanis folyamatosan változhat, és az ingatlan észrevétlenül alulbiztosítottá válhat. A lakásbiztosítási szerzõdésünket ezért célszerû minden évben áttekinteni.

„Ha az ingatlant bõvítik, korszerûbb eszközökkel szerelik fel (új gépészeti elemek vagy nyílásszárók), vagy éppen értékesebb ingóságokkal rendezik be, az új értékeket az ügyfélnek kell bejelentenie biztosítójához. Ezt a bejelentést azonban rendre elmulasztják megtenni” – mutat rá az UNION szakembere.

Annak érdekében, hogy a biztosítási fedezet arányban maradjon a ingatlan és az ingóságok értékével, a biztosítók évente az építõipari árindexhez igazítják a biztosítási összegeket. Ám a biztosító mindezzel csak a korábban rögzített értéket tudja lekövetni.

Tévedés azt hinni, hogy az alulbiztosítottság csak a lakás totális károsodása esetén okoz gondot. Kisebb összegû kár esetén is az az eljárás, hogy megvizsgálják, vajon az érvényes biztosítás pótolni tudná-e a károsult minden értékét. Ha kiderül, hogy nem, az alulbiztosítottság arányával csökkentik az aktuális kár megtérítéséért járó összeget is.