Egyre válogatósabbak az európai biztosítók
2015.10.22
Az európai biztosítók és viszontbiztosítók piaci pozíciója erõs, azonban a fedezeti körbe vonható kockázatok tekintetében egyre szelektívebbekké válnak – állítja az A.M. Best hitelminõsítõ. A januári viszontbiztosítási szerzõdésmegújítások alkalmával még nem várható a díjak emelkedése, azonban a csökkenés már súlyosan érintené a viszontbiztosítók eredményességét.

A hitelminõsítõ igazgatója, a Baden-Badenben megrendezett konferencián tartott elõadásában kihangsúlyozta, hogy hitelminõsítések szempontjából a legnagyobb európai biztosítók pozíciója továbbra is nagyon erõs.

A különleges osztalékfizetések és a részvény visszavásárlások ellenére az európai biztosítók kockázattal korrigált tõkeszintje továbbra is magas, köszönhetõen a felhalmozott eredménytartalékoknak. A piacvezetõ szereplõk ezt elsõsorban az átlagon felüli mértékû diverzifikációnak köszönhetik – állítja az A.M. Best.

Ezzel együtt azt is megjegyezte a hitelminõsítõ vezetõje, hogy a biztosítók egyre szelektívebbek az átvállalt kockázatokat illetõen, ami elsõsorban az USA katasztrófa-kárait érinti, amely helyett inkább a felelõsségbiztosítások irányába próbálnak elmozdulni.

A nagyobb cégcsoportok igyekeznek átcsoportosítani tõkéjüket, hogy elsõsorban a közvetlen biztosítási és pénzügyi szolgáltatási tevékenységüket fejlesszék. A forrásokat nagyrészt az élet üzletágba allokálják, és igyekeznek befektetési portfolióik egy részét az ingatlanok irányába átsúlyozni.

Az A.M. Best vezetõje szerint az európai (viszont)biztosítókat érintõ legfõbb kérdés jelenleg a piac gyengesége. Az alacsony kamatlábak és a viszontbiztosítási piac más ágazatokhoz képesti viszonylag magasabb jövedelmezõsége miatt bõséges alternatív tõke áramlik a szektorba.

A hitelminõsítõ nem is számít arra, hogy a piaci feltételek a közeljövõben megváltoznának, így a soron következõ szerzõdésújítási idõszakok nem igazán fognak különbözni a 2015-ben lezajlottaktól. Amennyiben a kamatlábak nem kezdenek el felfelé araszolni – amire az év végéig nem igazán számít az A.M. Best – vagy ha nem következik be súlyosabb természeti katasztrófa, úgy az árazásban sem lehet javulásra számítani. Ugyanakkor arra is figyelmeztet az igazgató, hogy további áresés sem következhet be a technikai eredmények lényeges befolyásolása nélkül.