Döntött az MNB az Astrás ügyfelek sorsáról
2015.10.22
A biztosítóknak október 1-jei határidõvel akkor is be kell fogadniuk a – korábbi szerzõdésüket szeptember 30-ig közös megegyezéssel megszüntetett, és ezt jelzõ – volt Astra-biztosítottak kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási ajánlatát, ha az Astra Biztosító még nem jelentette be a központi kártörténeti nyilvántartási rendszerben a régi szerzõdés lezárultát - közölte az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztosításközvetítõk, illetve ügyfelek jelzése alapján értesült egy, néhány korábbi Astra-ügyfelet érintõ biztosítói gyakorlatról. Eszerint az Astra Biztosító hazai fióktelepénél 2015. szeptember 30-ig kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdésüket közös megegyezéssel megszüntetett egyes üzembentartók (autósok) új, másik biztosítónál megkötött kgfb-szerzõdését visszamenõleges hatállyal törlik, s a már befizetett díjat az ügyfél részére visszafizetik, ha a biztosítók központi kártörténeti nyilvántartási rendszerében (KKNYR) a korábbi kgfb-szerzõdés megszûnését az Astra Biztosító még nem jelentette be. (Ilyenkor az új biztosítónak a kárelõzmény igazolás lekérdezésekor a KKNYR jelzi, hogy az adott gépjármû üzembentartójának az új szerzõdés elsõ napjára még másutt élõ biztosítása van.)

Az MNB álláspontja szerint – függetlenül attól, hogy a régi szerzõdés kapcsán a kötvénynyilvántartásban, illetve a KKNYR-ben milyen adatok szerepelnek (vagy nem szerepelnek) – a biztosítóknak az új szerzõdést érvényesnek kell elfogadniuk, és ekként rögzíteni belsõ nyilvántartásukban. Ha egy biztosító a KKNYR-bõl visszakapott hibaüzenet miatt – visszamenõleges hatállyal – esetlegesen saját belsõ nyilvántartásában törölte a nála kötött új szerzõdést, azt ismételten köteles rögzíteni és a tartalma szerint kezelni.

Elõbbiek feltétele, hogy az ügyfél az új biztosítóhoz benyújtott kgfb-szerzõdéskötési ajánlatán elõzõ biztosítóként az Astra Biztosítót, a régi kgfb-szerzõdés megszûnésének okaként közös megegyezést, az újszerzõdés kockázatviselési kezdeteként pedig 2015. október 1-ét tüntette fel. Az új biztosítótól elvárt az is, hogy az Astra Biztosítóval kötött régi kgfb-szerzõdés 2015. szeptember 30-i idõponttal, közös megegyezéssel történt megszüntetésérõl a kötvénynyilvántartásnak és a KKNYR-nek adatot szolgáltasson.

Mint ismert, a kgfb-t szabályozó törvénynek a Parlament által sürgõsséggel elfogadott és 2015. október 8-án hatályba lépett módosítása szerint egy itthon fióktelepet mûködtetõ vagy határon átnyúló szolgáltatást nyújtó biztosító – így az Astra – anyaországi felügyeleti engedélyének visszavonása (és az MNB errõl szóló nyilvános tájékoztatása) után annak magyarországi kgfb-ügyfelei azonnal új szerzõdést köthetnek egy másik biztosítónál. Régi biztosításuk az új szerzõdés kockázatviselésének kezdete elõtti napon automatikusan megszûnik. Így tehát a probléma a továbbiakban átszerzõdni kívánó Astra kgfb-ügyfeleket már nem érinti.