Moldova: meredeken csökken az agrárbiztosítások száma
2022.04.06

Meredeken csökkent Moldovában mezőgazdasági termelők által 2022 tavaszán kötött biztosítási szerződések száma és értéke. Az okok között szerepel az agrár ágazat jövedelmezőségének csökkenése, valamint az összes termelési erőforrás költségének erőteljes emelkedése 2021 végén és 2022 elején - írja az XPrimm.

Meglehetősen nehézzé vált a biztosítási alkuszok és a mezőgazdasági termelők számára a jövőbeli termésárak meghatározása, ami a folyó évre vonatkozó biztosítási szerződési díjak kiszámításához is szükséges.

A biztosítók fontos változást vetítenek előre: míg korábban az átfogó biztosítási csomagok voltak népszerűek a gazdák körében, 2022-ben már inkább minden egyes kockázatra külön-külön kívánnak biztosítást kötni. Ezzel egyidőben a törzsügyfelek által kötött nagy szerződések száma mostanra meredeken csökkent, az új ügyfelekkel kötött kis szerződések száma pedig nőtt.

Tavaly az előző évhez képest az agrárbiztosítási szerződések bruttó díjbevétele mintegy 400%-kal nőtt. Ebben szerepet játszott a biztosítási díjak állami támogatásának növelése (akár 70%-ig), a támogatott kockázatok listájának bővítése (beleértve az időjárási körülmények okozta termésminőség-csökkenés miatti árcsökkenés kockázatát), valamint a 2020-as rossz termés következményeinek pszichológiai hatása.