Egyre inkább teret nyernek a kegyeleti biztosítások
2015.10.29
Akár háromszoros eltérés is lehet a temetkezési szolgáltatások árfekvésében települések szerint. Mintegy ötvenezer idõs ember már most is rendelkezik biztosítással a végtisztességre.

A saját temetésrõl való gondoskodás igénye igen mélyen gyökerezik az idõs emberek tudatában. Ennek a gondoskodásnak számos formája ismert, a saját bankszámlán gyûjtögetett megtakarítás mellett az ezredfordulót követõen egyre népszerûbbek lettek a minimum a végtisztesség költségeit térítõ biztosítások is. Míg az elõzõ évtizedben a klasszikus költségfinanszírozó biztosítás volt a jellemzõ forma, ma már élethosszig tartó életbiztosítás formájában kínál speciális kockázati életbiztosítást erre a célra mintegy 8-10 hazai biztosító.

A méltó végtisztesség elrendezése nemcsak érzelmileg állít megterhelõ idõszak elé, hanem jelentõs anyagi terhet is jelenthet. Halottak napja apropóján érdemes az emlékezés mellett a költségekrõl is tájékozódni, mivel azok mértéke – tág határok között mozogva – akár az átlagnyugdíj 6-8-szorosát is elérheti. Egyes kisebb településeken hamvasztásos temetést már akár 200 ezer forintért megtartanak, a kegyeleti szolgáltatás pedig koporsós formában is elrendezhetõ 250 ezer forintból. Egyes kiemelt fõvárosi temetõkben ugyanakkor a hagyományos temetések díja még szerényebb elvárások esetén is a 700-800 ezer forintos intervallumban mozog.

„A végtisztességhez kapcsolódó biztosítások fokozatosan nyernek teret a hazai biztosítási piacon: becslések szerint ma már közel ötvenezer biztosítottal számolhatunk – magyarázza Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezetõ igazgatója. – Míg a korábbi típusú költségfinanszírozó, jelenleg már nem elérhetõ szerzõdések száma 8700 körül áll, az életbiztosítási konstrukcióban értékesített kegyeleti biztosítások száma eléri a 35-40 ezret.”

Legkésõbb 80 éves korban is elkezdhetõ

„Amíg az életbiztosítást kötõ ügyfelek átlagéletkora körülbelül 35 év, addig a kegyeleti biztosításokat a legtöbb esetben 50 éves kortól egészen 80 éves belépési korig kínálják a biztosítótársaságok.”- mondta el Raveczky Zsolt, az ERSTE Biztosító elnök-vezérigazgatója. E konstrukciók – függetlenül attól, hogy az ügyfél a haláláig ténylegesen mennyi idõn keresztül fizette a biztosítás díját – elõre meghatározott összeget fizetnek ki a kedvezményezettnek, annak hiányában az örökösnek. A szolgáltatók a legtöbbször eltekintenek az elõzetes egészségügyi vizsgálattól, inkább egy rövid – általában 1-3 éves – várakozási idõszakot írnak elõ, amelynek során korlátozottan térítenek.

A kifizetett biztosítási összeg alapvetõen függ a belépési életkortól és a havonta fizetett díj összegétõl. Míg például 56 évesen havi 3000 forint körüli összeget is elegendõ fizetni félmilliós térítésért, addig 70 éves korban 5700 forint a havi díj. Magasabb díj vállalása esetén a szolgáltatás mértéke is jóval magasabb, milliós összeg is lehet. A döntést az anyagi helyzeten kívül az is meghatározza, hogy milyen jellegû temetési szolgáltatásra tart igényt a biztosított, valamint az, hogy szeretné-e, hogy más célokra is maradjon az összegbõl.

További kedvezmények és kiegészítõ szolgáltatások

A kegyeleti biztosítások a saját számlán történõ megtakarításokhoz képest nem csak amiatt elõnyösek, mert egy korai haláleset nyomán is magas biztosítási összeget térítenek, hanem általában további pótlólagos szolgáltatások is kapcsolódnak hozzájuk.

Létezik olyan biztosítás, amely bizonyos betegségek esetén is fizet. Másutt, ha balesetbõl kifolyólag állapítanak meg nagyobb fokú, 50 százalék feletti rokkantságot, akkor a biztosítás kétszer fizeti a biztosítás összegét: elõször a baleset következtében fellépõ rokkantság megállapításakor, másodszor a haláleset bekövetkeztekor. Sõt, a közlekedési balesetbõl fakadó rokkantság esetén az addig befizetett díjakat is visszatéríthetik.

Bár a kegyeleti biztosítások élethosszig tartanak, a díjfizetés nem feltétlenül tart addig: általában 85 évnél húzzák meg azt a határt, amely felett a biztosított a továbbiakban már további fizetés nélkül is igényt tarthat a teljes szolgáltatásra. A szolgáltatás ráadásul nem része a hagyatéki eljárásnak, így illeték- és adómentes, vagyis a teljes összeget a méltó végtisztesség megadására fordíthatják az örökösök.