Egyre inkább eladósodik a fiatalabb generáció
2011.10.03
A második, Nagy-Britanniában végzett AXA Big Money Index felmérés kimutatta, hogy a második negyedévben a fogyasztók már sokkal könnyebben folyamodtak banki kölcsönökhöz, és kevésbé tartottak attól, hogy adóssá válhatnak. Az AXA aggasztónak találta a helyzetet, miszerint a fiatalok inkább kölcsönöket vesznek fel és adósságba verik magukat, csak hogy fenntartsák az óhajtott életszínvonalat, amit tisztán saját keresetükbõl nem tudnának megengedni maguknak.

Az adósságok törlesztésének és a pénzmegtakarításnak az igénye tehát alábbhagyott, az 50 éven aluliak pedig egy fokkal optimistábbak lettek a gazdaság jövõbeni helyzetét tekintve, bár ez még mindig nem éri el a 2010-es szintet, amikor még derülátóbbak voltak. A nyugdíj elõtt állók továbbra is igen sötéten látják jövõjüket.


A felvett kölcsönök számának növekedése és a törlesztett kölcsönök csökkenõ tendenciája azt jelzi, hogy a fiatalabb generációk inkább feladják pénzügyi biztonságukat, minthogy lemondjanak az anyagi jólétrõl.

A felmérésre reagálva az AXA ügyfélszolgálati vezetõje kifejtette, hogy semmiképp sem támogatja a szükségtelen kölcsönfelvételt.

A felmérésben elhangzottak ellenére bíztatónak találja, hogy egyre többen érdeklõdnek a pénzügyi szektor iránt, és képzik tovább magukat ebben az ágazatban.

Érdekesség, hogy a mostani kutatás eredményei ellentétben állnak a Standard Life júliusi felmérésében tapasztaltakkal, amikor is kimutatták, hogy a britek 41 százaléka az adott évben minimum annyi – vagy akár több - pénzt félre tudott tenni, mint az elõzõ évben.