Jövő évtől nem biztosít és nem finanszíroz kőolajjal és földgázzal kapcsolatos projekteket az Allianz Csoport
2022.05.06

Az Allianz Csoport célkitűzése, hogy a tervezettnél korábban, már 2030-ra elérje a nettó zéró kibocsátási szintet. Az energiaipar középtávú dekarbonizációjának felgyorsítása érdekében a vállalatcsoport a kőolajjal és földgázzal kapcsolatos üzleti tevékenységeire vonatkozó iránymutatást adott ki.

Az Allianz Csoport felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását, ezért alaptevékenységét és működését illetően új, ambiciózus kötelezettségvállalásokat jelentett be. A vállalat az eredetileg tervezett 2050-es dátum helyett már 2030-ra nettó zéróra csökkenti az Allianz Csoport több mint 70 piacon működő telephelyeiről és tevékenységeiből származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását. Befektetési, illetve vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágát illetően, az Allianz Csoport 2023. január 1-től nem finanszíroz és nem biztosít egy telephelyen vagy önállóan folytatott, kőolajjal és egyes, földgázzal kapcsolatos tevékenységeket, az Északi- és a Déli-sarkvidéket érintő kőolajjal és földgázzal összefüggő tevékenységeket, illetve extranehéz kőolajjal kapcsolatos és ultramélytengeri tevékenységeket. 2025 elejére az Allianz Csoport a vállalati szintű biztosítások és befektetések előfeltételeként a legnagyobb szénhidrogén-termelőktől is határozott kötelezettségvállalást fog megkövetelni a 2050-re elérendő nettó zéró kibocsátást illetően.

A jelenlegi geopolitikai helyzetre való tekintettel a háztartások és vállalatok megbízható energiaellátásának prioritását rövid távon újra kell gondolni. A politikai döntéshozóknak ebben a helyzetben együtt kell működniük az üzleti szférával, hogy olyan feltételeket határozhassanak meg, amelyek lehetővé teszik a tervezést, illetve a megújuló energiahordozók alkalmazásának globális szintű felgyorsítását is – nyilatkozta Gunther Thallinger, az Allianz Csoport befektetéskezelésért és fenntarthatóságért felelős igazgatósági tagja. – Mindeközben nem szabad szem elől tévesztenünk a klímaváltozás súlyos következményeit sem. Az új iránymutatással az Allianz Csoport megerősíti ígéretét, miszerint hozzájárul a gazdaság rendszerszintű szénmentesítéséhez.”

Az Allianz Csoport elkötelezett amellett, hogy aktívan előmozdítsa a megújuló energiaforrásokra való átállást, amelyhez a vállalatcsoport megújuló energiaforrásokra vonatkozó jelentős biztosítási és befektetési kapacitása, illetve kockázatvállalási hajlandósága is hozzájárul. Következésképpen a kőolaj- és földgázipari vállalatok zöldenergiával kapcsolatos projektjeit az Allianz Csoport semmilyen módon nem fogja korlátozni.

Az energiaipar középtávú dekarbonizációjának kezelése

Az Allianz Csoport 2015-ben kezdte korlátozni a szénalapú üzleti modellek finanszírozását, amelyet 2018-ban a biztosítások korlátozása követett, 2040-re pedig tervei szerint teljesen kivonul a szénalapú üzletágból. Ahhoz, hogy a globális felmelegedést 1,5°C-ra csökkenthessük, a világgazdaságnak gyorsabban kell eltávolodnia a fosszilis tüzelőanyagok használatától. Egy újonnan kiadott jelentés szerint az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület úgy nyilatkozott, hogy 2030-ra az ÜHG-kibocsátásnak világszerte a felére kell csökkennie a 2020-as szinthez képest. A vállalatoknak és kormányoknak az ÜHG-kibocsátás egyik fő tényezője, a termikus szén kivezetése után a kőolajból és földgázból származó ÜHG-kibocsátás csökkentése érdekében is cselekedniük kell. Következésképpen, gondosan mérlegelve a geopolitikai fejleményeket is, az Allianz Csoport úgy döntött, hogy befektetési és kockázatvállalási stratégiáját a globális kőolaj- és földgázszektorhoz igazítja. Az új iránymutatás kiegészíti az Allianz Csoport meglévő ESG Integrációs Keretrendszerét és annak érzékeny ágazatokkal kapcsolatos megközelítését.

A kőolajjal és földgázzal kapcsolatos iránymutatás részletei:
 • 2023. január 1-től kezdve az Allianz Csoport nem köt egy telephelyre szóló vagy önálló vagyon- és felelősségbiztosítást (és 2023. július 1-től nem hosszabbítja meg a meglévő szerződéseit), valamint nem nyújt új finanszírozást az alábbiakkal kapcsolatos projektekhez:
  • új kőolaj- és földgázmezők feltárása és fejlesztése[1] (upstream)
  • új, kőolajjal kapcsolatos midstream infrastruktúra építése
  • új olajtüzelésű erőművek építése
  • a következőkkel kapcsolatos tevékenységek: az Északi-sarkvidék (az AMAP, azaz az Északi-sarkvidéki Megfigyelő és Értékelő Program meghatározása szerinti tevékenységek, a norvég területek kivételével), a Déli-sarkvidék, szénhez kötött metán, extranehéz kőolaj és olajhomok, illetve ultramélytengeri munkálatok. Ez az új és a már meglévő projektekre/tevékenységekre egyaránt vonatkozik.
 • 2025. január 1-től kezdve csak azokat a kőolaj- és földgázipari vállalatokat biztosítja az Allianz Csoport és azokba fektet be, amelyek elkötelezettek amellett, hogy a 1,5 °C-os küszöb eléréséhez szükséges, tudományosan megalapozott megoldási pályákkal összhangban, 2050-re az üvegházhatású gázok kibocsátásának mindhárom területén elérjék a nettó zéró szintet. Ez azokra a nagy kőolaj- és földgázipari vállalatokra vonatkozik, amelyek 2020-ban több mint 60 millió hordó kőolaj-egyenértéknek megfelelő mennyiséget termeltek, és amelyek a becslések szerint a kőolaj- és földgázipar együttes szénhidrogén-termelésének mintegy 85 százalékát teszik ki. Ezenkívül ideális esetben a vállalatok a Climate Action 100+ nettó zéróra vonatkozó vállalati kritériumokban (Net-Zero Company Benchmark) megfogalmazott követelményekhez igazítják tevékenységeiket és adatszolgáltatásaikat.
 • 2025. január 1-től kezdve az Allianz Csoport szigorítja az olajhomokra vonatkozó megközelítését, és nem nyújt biztosítást, fakultatív viszontbiztosítást, illetve finanszírozást olyan vállalatoknak, amelyek esetében bármely üzletág bevételének több mint 10 százaléka (korábban 20 százaléka) olajhomokból származik.
 • Az Allianz Csoport továbbra is támogatni fogja az elkülönített és önálló építkezésre és működtetésre vonatkozó biztosításokat, illetve a zöldenergiával és alacsony széndioxid-kibocsátású energiával kapcsolatos projektekbe való befektetéseket (ideértve a szárazföldi és tengeri szélenergiát, a napenergiát, a zöld hidrogént és a kék hidrogént is, amennyiben ez utóbbival kapcsolatos projektek teljes életciklusra számított kibocsátása igazoltan hasonló a zöld hidrogénéhez) annak érdekében, hogy elősegítse ezen technológiák mihamarabbi alkalmazását.

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy támogassuk ügyfeleinket a nettó zéró kibocsátásra történő átállással kapcsolatos terveikben, e változások ugyanis két év múlva lépnek életbe. Az energiaszektor pillanatnyilag jelentős átalakuláson megy keresztül, amelynek mozgatórugója a technológiai innováció, ami rendkívüli üzleti lehetőségeket teremt az új kockázatáthárítási megoldásokat és szolgáltatásokat illetően a megújuló energiák terén” – mondta Christopher Townsend, az Allianz Csoport globális biztosítási üzletágakért és az angolszász piacokért, a viszontbiztosításokért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős igazgatósági tagja.

Célunk, hogy tevékenységünk 2030-ra elérje a nettó zéró szintet

A fentieken túl az Allianz Csoport felgyorsította üzleti tevékenységeivel kapcsolatos klímacéljait, és tervei szerint 2025-re 50 százalékkal csökkenti ÜHG-kibocsátását a 2019-es szinthez képest. Az Allianz Csoport – annak érdekében, hogy 2030-ra elérje a nettózéró kibocsátásra vonatkozó célkitűzést – tervei szerint környezetgazdálkodásának megerősítésével és a teljes mértékben megújuló elektromos áramra való áttéréssel 2023-ra 70 százalékkal csökkenti kibocsátását a 2019-es mennyiséghez képest. Ennek fő hajtóereje egyrészt a 2030-ig megvalósuló, teljes mértékben elektromos vállalati gépjárműparkra való áttérés, másrészt pedig az utazási tevékenységekből származó ÜHG-kibocsátás 2025-ig történő 40 százalékos csökkentése lesz. Ami a további kibocsátásokat illeti, az Allianz Csoport olyan magasszintű megoldásokat fog alkalmazni, amelyek a nagymértékű széndioxid-eltávolítás elősegítését célozzák meg.

Ezenkívül az Allianz Csoport minden globális beszállítóját fel fogja szólítani, hogy nyilvánosan kötelezzék el magukat amellett, hogy az 1,5 °C-os limit elérésének forgatókönyvével összhangban 2025-re megvalósítják a nettó zéró ÜHG-kibocsátást. „Az elmúlt néhány évben már két fontos eszközt is alkalmaztunk az Allianz Csoport belső üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentése érdekében. Egyrészt az Allianz Csoport 155 ezer munkatársa nagymértékben elkötelezett személyes széndioxid-kibocsátásának csökkentése mellett, és ezzel kapcsolatban belső kampányokkal is érzékenyítjük kollégáinkat. Másrészt a létesítményeink, IT-eszközeink és gépjárműflottánk kezelése tekintetében előtérbe helyezzük a megújuló energiák használatát, valamint az üzleti célú utazások, a hulladék, az elektromos áram és a víz használatának csökkentését. Végül pedig még egy hatékony eszközt alkalmazunk: ambiciózus kibocsátási célkitűzéseinkben beszállítóinkkal is osztozunk. Ha egységes ökoszisztémaként működünk együtt, akkor nagyobb hatással lehetünk az éghajlatra, ezzel jelentős lépést téve a nettó zéró kibocsátás felé." – mondta Barbara Karuth-Zelle, az Allianz Csoport működésért felelős igazgatósági tagja.

A fenntarthatósági jelentés folyamatos fejlődésről tanúskodik

Az Allianz Csoport közzétette 21. fenntarthatósági jelentését, amely arról tanúskodik, hogy a Csoport továbbra is sikeresen kezeli az olyan sürgető kihívásokat, mint az éghajlatváltozás, az egyenlőtlenség és a kirekesztés. A fenntarthatóság a vállalat fő üzleti folyamatainak egyre mélyebben integrált része a munkahelyek sokszínűvé tételétől kezdve a környezeti hatások csökkentéséig és az ügyfelekre való odafigyelésig. 2021-ben a vállalati kultúrával kapcsolatos dolgozói elégedettség (inkluzív meritokrácia index) 84 pontra emelkedett a maximális 100-ból (2020-ban 78 volt). 2021-ben az ügyfelek is magas pontszámmal értékelték az Allianz Csoport tevékenységét: az Allianz-vállalatok 78 százaléka rendelkezett a piaci átlagnál magasabb ügyféltámogatottsági értékkel (Net Promoter Score, NPS), vagy volt az adott piacon ügyfélhűség tekintetében piacvezető.


[1] Különleges esetben a Csoport Fenntarthatósági Tanácsa dönthet úgy, hogy bizonyos új upstream földgázmezők kivételt képeznek abban az esetben, ha egy ország kormánya energiabiztonsággal kapcsolatos vészhelyzeti okokból dönt új földgázmező fejlesztése mellett. Ez a szabály évente felülvizsgálatra kerül.