S&P: alaposabban fel kell készülni a katasztrófákra!
2011.09.27
A biztosítótársaságok természeti katasztrófákból adódó tetemes veszteségébõl kiindulva a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminõsítõ intézet szerint többszörös katasztrófamodell kidolgozása szükséges.

Az S&P kifejtette, szilárdan kiáll amellett, hogy a biztosító társaságok a három legfõbb modellezõ cég közül legalább kettõvel készíttessenek katasztrófamodellt a rizikófaktorok és az esetleges károk pontosabb felbecslése érdekében

A mai napig az a bevett szokás a besorolási eljárások során, hogy a biztosítók a három legmeghatározóbb modellezõ cég (RMS, EQECAT illetve AIR) közül mindössze az egyiket bízzák meg a katasztrófamodell felállításával. Ezért az S&P - a szponzorokkal, modellezõ ügynökségekkel, befektetõkkel való egyeztetéseket követõen - támogatja a több nézõpontból, több cég által elkészített modellek használatát a katasztrófakockázatok felmérésekor.

A Standard & Poor’s ennek ellenére nem zárja ki a csak egyféle katasztrófamodell használatát sem, de hangsúlyozza, hogy a többszörös modell átláthatóbbá teszi a biztosítópiacot, és csökkenti az úgynevezett „modellvásárlás” kockázatát, melynek értelmében a kockázatmenedzserek célirányosan azt a modellt választják, amelyik számukra legkedvezõbb eredményeket hozza.

A modellezett katasztrófák általában ritkán következnek be, de igen súlyos következményekkel járnak. A katasztrófa valószínûségének kiszámításakor és a károk felbecslésekor eltérõ eredmények születhetnek a modellezõ ügynökségektõl, illetve az ismert adatok és információk feldolgozásától, értelmezésétõl függõen. Ezért a többféle modell alkalmazása a befektetõk számára letisztultabb képet adna egy katasztrófa végkimenetelét illetõen, bár természetesen egészen biztosat nem tudna mondani.