Javuló közúti közlekedésbiztonság az uniós csereprogramnak köszönhetően
2022.05.24

A litvániai kerékpáros infrastruktúra Hollandiából átvett fejlesztései, a lengyelországi nappali és éjszakai sebességkorlátozások harmonizálása, valamint a görögországi és portugáliai új, jelentős nemzeti közlekedésbiztonsági stratégiák csak pár példa azok közül a változások közül, amelyeket az EU által finanszírozott közúti közlekedésbiztonsági csereprogram inspirált.

Az Európai Parlament által finanszírozott és az Európai Bizottság nevében az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács által irányított projekt tizenkét uniós tagállam nemzeti szakértőit kapcsolta össze három éven át tartó partnerségek keretében.

Ausztria, Bulgária, Görögország, Írország, Franciaország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország és Svédország szakértői csoportjai tanulmányutak és online webináriumok keretében egyesítették erőiket, hogy megismerjék a legjobb gyakorlatokat többek között a sebességszabályozás, az ittas és kábítószeres vezetés megelőzése, a kerékpárosok és gyalogosok biztonsága és az adatgyűjtés területén.

A résztvevők a közúti közlekedésbiztonsági szabályok betartatásával kapcsolatban is sokat tanulhattak egymástól. Ilyenek például a Hollandiában nemrégiben bevezetésre került kamerák, amelyek mesterséges intelligenciát használnak a kézben tartott mobiltelefon-használat észlelésére. Egy írországi látogatás alkalmával a szakértők megismerkedtek a kábítószer-használat közúti vizsgálatával. Svédországban a résztvevőknek bemutatták, hogy a kórházak egészségügyi személyzete hogyan tudja kiegészíteni a rendőrség által a közúti sérülésekre vonatkozó adatokat – ami pontosabb képet ad a döntéshozóknak azokról a közlekedésbiztonsági kihívásokról, amelyekkel még foglalkozni kell.

A projekt már több országban szabályozói változásokhoz vezetett. A program elősegítette a hosszú távú közúti biztonsági stratégiák kidolgozását, például azokat, amelyeket nemrég indított el Görögország és Portugália.

Theodora Calinescu, a projektet irányító Európai Közlekedésbiztonsági Tanács projektmenedzsere elmondta: „Ez a projekt azt mutatja, hogy nem kell minden alkalommal valami újat feltalálni, ha javítani akarunk a közúti biztonságon. Fantasztikus, hogy azok az országok, amelyek már nagy előrelépést értek el, hajlandóak megosztani tudásukat, hogy mások is gyorsabban profitálhassanak a működő megoldásokból. Semmi sem jobb, mint ellátogatni egy helyre, és látni, hogyan működnek a dolgok a helyszínen. Úgy gondoljuk, hogy minden résztvevő ország értékelte a csereprogramok előnyeit."