Növekvő ESG aggályokkal szembesülnek a biztosítók
2022.05.26

A biztosítók esetében is növekvő aggodalomra adnak okot a környezeti, társadalmi és kormányzási (ESG) kérdések, különösen az éghajlatváltozással kapcsolatosak, melyek a vállalat hírnevére is kockázatot jelentenek, így kezelésünk lassan olyan fontossá válik, mint maga a termék, szolgáltatás vagy az ár.

Az éghajlatváltozás, mint vállalati kockázat évről évre egyre feljebb kerül az Allianz kockázati barométerének ranglistáján. A legutóbbi, idén januárban közzétett éves felmérésében a 6. helyen végzett globálisan, a brit válaszadó cégek azonban a harmadik legfontosabb kockázatnak nevezték az előttük álló 12 hónapban. Nem csak az éghajlatváltozás által okozott fizikai károk jelentik a legnagyobb kockázatot a cégek szerint, de az ellátási láncra gyakorolt hatás, az átállási kockázatok és a szabályozói, reputációs kockázatok is.

Áprilisban az Extencion Rebellion, egy globális környezetvédelmi mozgalom aktivistái blokád alá vették a Lloyd’s of London bejáratát. A mozgalom akciója a biztosítási ágazat fosszilis tüzelőanyag-iparág támogatása elleni tiltakozás volt. Természetesen a biztosítók már évek óta komolyan veszik ezt a kérdést. Maga a Lloyd's közölte tagjaival, hogy 2030-ig fel kell hagyniuk a szénbányászat biztosításával.

A biztosítási ágazatra azonban nem csak a klímaaktivisták, hanem a bíróságok is nyomást gyakorolnak. A környezetvédelmi perek ugyanis egyre gyakoribbá válnak, különösen az Egyesült Államokban.

Egyre fontosabb a hírnév

A hírnév rendkívül fontos a vállalatok eredménye szempontjából, mivel az immateriális javak, azon belül is a hírnév és a márkaérték egyre nagyobb részt tesznek ki a vállalatértékben. A vállalati hírnév számos tényezőn alapul, melyek között az ESG szempontok is egyre inkább előtérbe kerülnek, különösen a fiatalabb fogyasztók körében.

Vezetői felelősség

A biztosítók első kézből tapasztalhatták meg, hogyan működik a gyakorlatban az ESG-re való összpontosítás. Az Egyesült Királyságban például 2019 óta a bankokkal együtt a biztosítókat is kötelezik arra, hogy megnevezzenek egy vagy több olyan vezető beosztású személyt, aki felelős az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok azonosításáért és kezeléséért.

E rendszer értelmében a felsővezetőket személyesen fogják felelősségre vonni az éghajlatváltozás pénzügyi következményeivel kapcsolatos irányítási mulasztásokért, ami azt jelenti, hogy sebezhetőek lesznek, ha bebizonyosodik, hogy a vállalat nem tett megfelelő lépéseket.

Mindez megnövelheti az igényt a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása iránt, az ezekkel kapcsolatos kárigények pedig mind nagyobb arányban kapcsolódnak majd ESG tényezőkhöz, melyek a vállalat hírnevére is hatást gyakorolnak. A biztosítóknak tehát megfelelő információhoz kell jutniuk a vállalatok jelenlegi és jövőbeli stratégiáiról az ilyen problémákkal kapcsolatban.