Megbírságolta az MNB a CIG Pannóniát
2016.01.19
Az MNB összesen 19 millió forint bírságot szabott ki a CIG Pannónia biztosítási csoport élet- és vagyonbiztosítójára, egyebek közt vállalatirányítási, nyilvántartási, informatikai és fogyasztóvédelmi jogsértések miatt. A feltárt szabálytalanságok mielõbbi megszüntetésérõl írásban kell beszámolniuk a biztosítóknak - írja a portfolio.hu.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenõrzései keretében 2016 januárjáig tartó - korlátozott terjedelmû - átfogó vizsgálatot folytatott a CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél (vagyonbiztosító) és a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-nél (életbiztosító). A vizsgálat több hiányosságot tárt fel.

A vizsgálat nyomán a jegybank kötelezte a CIG Pannónia biztosítókat: a felügyelõbizottságok irányítsák a jogszabályoknak megfelelõen a belsõ ellenõrzési területeket, alakítsanak ki áttekinthetõ szervezeti felépítést és ehhez kötõdõ hatékony döntéshozatali eljárásokat, készítsék el jogszabályszerûen a kiszervezésre vonatkozó belsõ szabályzataikat.

A feltárt, orvosolható jogsértések miatt a jegybank összességében 19 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott, amelybõl 10 millió forintot a vagyonbiztosítónak, 9 millió forintot az életbiztosítónak kell befizetnie.