Ezekre van szüksége az ukrán biztosítóknak a talpra álláshoz
2022.06.08

Az ukrán biztosítási ágazat képviselői sürgetik az ország szabályozó hatóságát, hogy tegyen átfogó intézkedéseket a biztosítók túlélése és az Oroszországgal vívott háborúból való kilábalás érdekében.

Az ukrán biztosítók szövetsége (Insurance Business Association, IBA) és az Ukrán Biztosítási Szervezetek Ligája (uainsur) a cégek talpra állását segítő intézkedések, egyfajta „Marshall-terv” megfogalmazásán dolgozik, egyúttal azt kérik az ukrán nemzeti banktól (NBU), hogy támogassa őket kezdeményezésükben.

Az ukrajnai háború számtalan működési és pénzügyi hatással van a biztosítókra, ezért az ágazatnak átütő intézkedésekre van szüksége, amelyek segítik a cégek túlélését és talpra állását.

„A Marshall-terv lényegi pontjai nem annyira a külföldi pénzügyi segítségre, mint inkább a szervezeti és szabályozási kérdésekre vonatkoznak. Alapvetően az ukrán érdekeltségű társaságok álláspontját tükrözi" - mondta Vjacseszlav Csernyahovszkij, az IBA főigazgatója az InsuranceERM-nek. Elmondása szerint a legtöbb ukrajnai biztosítónak a konfliktus alatt 50-90%-kal csökkentek a bevételei.

Vjacseszlav Csernyákovszkij számos javaslatot vázolt fel, többek között az IFRS 17 ukrajnai bevezetésének elhalasztását, a nem életbiztosítási díjakra kivetett 3%-os adó eltörlését, valamint a szabályozási követelmények további enyhítését.

„Az IFRS 17 bevezetése hatalmas összegekbe fog kerülni a biztosítóknak az IT-infrastruktúra megújítása, új alkalmazottak felvétele és egyebek miatt. Ezekre a plusz kiadásokra nincs pénz, és egy ilyen befektetés a közeljövőben nem fog megtérülni" - magyarázta a főigazgató.