Nullszaldós a magyar bankszektor, szárnyalnak a biztosítók
2016.02.25
A 2014-ben elszenvedett 541 milliárd forintos veszteség után tavaly már csak 3,0 milliárd forintos veszteséget szenvedtek el a hitelintézetek, vagyis lényegében nullszaldós volt a magyar bankszektor. Az MNB ma közzétett adatai szerint a biztosítási szektor viszont hat éve nem látott, 44,2 milliárd forintos profitot produkált 2015-ben - írja a portfolio.hu.

Tovább szenvednek a magyar bankok

Két adatot mindenképpen érdemes kiemelni a magyar hitelintézeti szektor 2015-ös eredményébõl:

  • hatalmas mértékben, 16%-kal csökkent a hitelintézetek nettó kamatbevétele, ami részben a hitelállomány drasztikus zsugorodásából, részben a kamatmarzs további szûkülésébõl fakadt,
  • a mûködési költségek viszont 3%-kal nõttek a hitelintézeteknél.

Mindkét fenti tényezõ szorosan összefügg a devizahiteles elszámolással, amely önmagában csaknem évi 100 milliárd forintos (tartós, de fokozatosan csökkenõ) adózás elõtti profitkiesést okoz becslésünk szerint a bankoknak. Csak részben kompenzálja ezt az idei évtõl a bankadó mintegy 70-80 milliárd forintos csökkenése.

Az MNB gyorselemzése az alábbiakra is felhívja a figyelmet:

  • 2015 év egészében a hitelintézetek bruttó hitelállománya 7,9%-kal csökkent, ezen belül a háztartások hitelei 12,5%-kal csökkentek, mely nagyrészt az elszámolási törvény végrehajtásának következménye. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya a negyedik negyedévben a háztartási szektorban 18,4%-ról 17,6%-ra csökkent (ez a teljes hitelintézeti szektor adata, ezért tér el az MNB másik adatától), a nem pénzügyi vállalatok szektorban pedig 13,4%-ról 9,8%-ra mérséklõdött.
  • A hitelintézetek tavaly összesen 38,9 milliárd Ft adózás elõtti eredményt értek el.
  • A hitelintézetek tõkeellátottsága az elõzõ negyedévhez képest kismértékben romlott: a szektor tõkemegfelelési mutatója a negyedik negyedévben 20,5%-ról 19,7%-ra csökkent.
  • A belföldi irányítású hitelintézetek piaci részaránya 2015. év végén 55,5% volt.
  • A 2015. évi értékvesztés és céltartalék változás nem összehasonlítható a 2014. évi értékkel, mivel az elszámolási törvény miatti elszámolásokra 2014. évben megképzett céltartalékokat a hitelintézetek 2015. évben felhasználták, azaz a céltartalékokat visszaírták, így az értékvesztés és kockázati céltartalék változása pozitív irányú hatást gyakorolt 2015. évben az eredményre (503,8 milliárd forint értékben). Az elszámolások okozta tényleges veszteségek a rendkívüli ráfordítások között jelentek meg, így a rendkívüli eredmény 2015-ben -609,0 milliárd Ft-ot tett ki, szemben az elõzõ évi 12,1 milliárd forinttal.

Szárnyalnak a biztosítók

A bankokkal ellentétben a biztosítók számára eredmény szempontból jól sikerült 2015, hiszen hat éve nem látott, 44,2 milliárd forintos adózás utáni nyereséget értek el. Igaz, ennek biztosítók közötti megoszlását egyelõre nem ismerjük.

Az MNB gyorselemzése az alábbiakra világít rá a biztosítóknál (a MABISZ részletesebb díjbevétel adatait még nem tették közzé):

  • A biztosítók 2015. évi adózott eredménye 44,2 milliárd Ft, mely több mint 36%-kal meghaladja a 2014. évi értéket.
  • A szektor teljes évi összesített biztosítástechnikai eredménye jelentõsen, 89,8%-kal meghaladta az elõzõ évit, ez a 2015. IV. negyedévben elért 9,4 milliárd forint összegû biztosítástechnikai eredménynek köszönhetõ. Ez az élet ágban döntõen a tartalékok felszabadítására, míg a nem élet ágban a megszolgált díjak növekedésére vezethetõ vissza.
  • A negyedik negyedév végén a biztosító részvénytársaságok és nagyegyesületek szerzõdésállománya az elõzõ év végihez képest 5,8%-os növekedést mutatott.
  • Szektor szinten továbbra is elmondható, hogy miközben az élet szerzõdések állománya stagnál, a nem élet szerzõdéseknél folyamatos növekedés figyelhetõ meg.
  • A szektor tavalyi teljes díjbevétele 851,4 milliárd Ft volt, mely 2,1%-kal meghaladja az elõzõ évi értéket, az életági díjak 3,2%-os csökkenésének, valamint a nem élet ági díjak 8,5%-os növekedésének hatására.
  • A szektor díjbevétele a negyedik negyedévben az elõzõ év azonos idõszakához képest csekély, 0,4%-os növekedést jelez, az élet ági 8%-ot is meghaladó díjbevétel csökkenés és a nem élet ági 12,3%-os mértékû növekedés eredõjeként.
  • A biztosítói szektor tõkefeltöltöttsége a tavalyi év végéhez képest mind az élet mind pedig a nem élet ágban jelentõs növekedést mutat, és a prudenciális szempontból elvárt szintet továbbra is jelentõsen meghaladja.