Életbiztosítások: átírják a szabályokat
2016.03.15
A rendszeres díjas unit-linked életbiztosítások komplex és sokszor nehezen átlátható költségszerkezetük miatt az MNB cél­­kereszt- jébe kerültek, a költségeket a TKM-mutatók szabályozásával és az elvonások egységesítésével tervezik megvalósítani írja a vg.u.

A megtakarítással egybekötött életbiztosítások eltérõ, sokszor változatos elnevezésû és mértékû költségeket vonnak le; ahány termék, annyiféle költségelnevezés, változó, hogy melyik díjelemet pontosan a befizetés melyik részére, milyen gyakran és milyen mértékben terhelik, sõt sok olyan termék is van, amelyik fiktív befektetési egységekkel dolgozik, így még csak meg sem mutatja, hogy ténylegesen mekkora költséget von el a kezdeti idõszakban befizetett pénzbõl. Az MNB a biztosítók által már régóta alkalmazott TKM-mutatókat kezdte felhasználni ahhoz, hogy a költségeket – és ezen keresztül az ügynöki jutalékokat – korlátozza. A nyugdíjbiztosításokra eddig is létezett MNB-s TKM-korlát (lásd a táblázatot), ezt tervezi a „sima” (whole-life és tartamos) életbiztosításokra is kiterjeszteni. Az MNB elõírása tízéves idõtartamon 0,5 százalékponttal, tizenöt éves idõtartamon 0,3 százalékponttal, valamint húszéves idõtávon 0,25 százalékponttal szigorúbb, mint a jelenleg érvényben lévõ Mabisz-ajánlás. Míg az érdekképviselet ajánlásának a unit-linked termékek 26,3 százaléka felel meg kiválóan (míg 25,4 százaléka egyáltalán nem felel meg), az MNB-s szabályozás értelmében ez az érték mindössze 18,4 százalék lesz (míg 30,1 százalék nem fog megfelelni), amennyiben a termékek nem módosulnak.

Az MNB azért is tervezte szigorítani a TKM-mutatókat, mert bár számos biztosító konszolidálta költségelvonásainak mértékét, és transzparensebbé tette a termékét, a mai napig lehet találkozni olyan unit-linked termékekkel, amelyek 10 százalék fölötti TKM szerint kiszámított átlagos költséget vonnak el tízéves idõtávon, de még olyan termékkel is, ahol húszéves idõtávon is 6-7 százalék a TKM által kimutatott költségterhelés maximuma. Persze léteznek olyan biztosítások is, ahol 2,5-3 százalék a TKM tízéves idõtávon, húsz évnél pedig az is elõfordulhat, hogy 1 százalék alatti TKM-értékkel rendelkezik egy termék.

Az életbiztosításra ténylegesen kifizetett költségek persze nagyban függenek attól is, hogy milyen eszközalapokba helyezzük a megtakarításunkat, milyen bónuszokat, illetve milyen kockázati kiegészítõket veszünk igénybe.