Elhanyagolt veszélyforrás az emelkedõ tengerszint
2016.03.22
A klímaváltozás potenciális veszélyei között méltatlanul elhanyagolt szerepet kap a tengerek, óceánok szintjének emelkedése, pedig a potenciális hatások katasztrofálisak. Mivel a hatása messze nem olyan azonnali, mint az extrém idõjárási eseményeknek, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a probléma hosszú távú hatásairól, illetve azok lehetséges mértékérõl.

Elárasztott városok, vízszint alá süllyedõ partszakaszok, tömeges népességvándorlás. Csak néhány a tengerszint emelkedésének legsúlyosabb lehetséges hatásai közül. A legfrissebb kutatások alapján a múlt században 14 centiméterrel nõtt a vízszint, és kifejezetten szerencsésnek mondhatjuk majd magunkat, ha a 21. században ennek csak a duplájával nõ tovább. A lehetséges forgatókönyvek szerint azonban akár ennek az értéknek a tízszerese is elképzelhetõ, ezzel pedig az egyik legkomolyabb fenyegetést jelenti többek között a gazdaságra nézve is. Az áradások 2007-ben átlagosan 100.000 font értékû károkat okoztak az érintett vállalkozásoknak az Egyesült Királyságban, az értékhatár pedig egyre nagyobbra nõ ahogy telik az idõ, és emelkedik a vízszint: egy német kutatás eredményei szerint a gazdasági károk értéke 11 centiméteres szintnövekedésenként a duplájára nõ.

Vannak azonban, akik felismerték a veszélyt, sõt sikeres vállalkozást is építettek erre. A floridai székhelyû Coastal Risk Consulting kifinomult technológiát (LIDAR) használ annak érdekében, hogy feltérképezze a legproblémásabb, legkockázatosabb területeket. Bármely amerikai lakástulajdonos 99 dolláros díj ellenében egy 30 évre szóló kockázati felmérést kaphat a cégtõl, mindössze az irányítószáma elküldésével. Az üzlet virágzik, az alapító Albert Slap szerint havonta 1000 megkeresés érkezik a cégéhez, szolgáltatásait pedig hamarosan Észak-Amerikán kívülre is kiterjeszti.Ugyancsak viszonylag korán felismerte a veszélyt a 2004-ben alapított Acclimatise, ami a privát és a kormányzati szektorok képviselõinek is végzett már áradáshoz kapcsolódó kockázatelemzést, tanácsadást az évek során. John Firth vezérigazgató szerint a kockázatok növekedése világos és egyértelmû trend, ennélfogva a kereslet is egyre nagyobb hasonló szolgáltatások iránt.

A biztosítási szektor is azok közé tartozik, akik egyre hangosabban emelik fel szavukat a veszély felismerése érdekében, és van is okuk az aggodalomra. A Risk Management Solutions és a Lloyd’s közelmúltbéli felmérése alapján a viharkárokból eredõ éves kárérték akár duplájára is nõhet az Egyesült Királyságban 2035-re. A biztosítottaknak is van miért aggódniuk, hiszen a partmenti telephelyekkel, ingatlanokkal, területekkel rendelkezõ vállalkozások elképesztõen nehezen tudják majd biztosítani értékeiket. Sok múlik az idõzítésen a szakemberek szerint, a jövõ veszélyeire ugyanis már ma is meg lehet, és meg is kell kezdeni a felkészülést, akár olyan triviálisnak tûnõ dolgokkal is, mint az áradásnak ellenálló építõanyagok használata. Ezzel együtt a legrosszabb forgatókönyv ellen nincs védelem, így ha nem sikerül a klímaváltozásra hatékony globális választ adni, úgy nem a biztosítottságról beszélünk majd, hanem az áttelepítésrõl.