Hollandia lépett: új idősgondozási programot indítanak
2022.07.14

A holland kormány, felismerve az idősgondozás már ma sem fenntartható helyzetét, elindította az Idősek lakhatása, támogatása és gondozása programot (WOZO). A több intézkedésből és kezdeményezésből álló program célja, hogy az idősgondozás megfelelő módon gondoskodjon a jelen és a jövő időseinek igényeiről – írja a tudatosoregedes.org.

A gondozási válság Hollandiában is egyre komolyabb méreteket ölt, hiszen itt is az egyre jelentősebb munkaerőhiány mellett egyre növekvő idősgondozási szükségletre kell megoldást találni. A jelenlegi működés átszervezésre szorul, erre pedig a kabinet a következő öt évben 770 millió eurót biztosít.

Az idősgondozásban érintettek közös célként fogalmazták meg, hogy egy olyan idősgondozási és támogatási rendszert dolgozzanak ki, amelyben az idősek új képességek tanulásával, fittségük megőrzésével, segítő eszközök és a helyi környezet támogatásával a lehető legnagyobb mértékben önellátóak maradnak.

Alapelv mostantól, hogy az egészségügyi ellátás digitális formában történik, legyen az videó beszélgetés a kerületi nővérrel, egy gyógyszer bevételére emlékeztető robot, vagy az elesést érzékelő és a helyi nővért riasztó szenzor. A fő irányelv az, hogy mindenki az otthonában élhessen, ameddig csak ez lehetséges. Ehhez természetes az is kell, hogy az otthonok az idősgondozási feladatok ellátásának megfelelően legyenek kialakítva. Ennek fényében a megfogalmazott cél az, hogy 2030-ra 170.000 lépcsőmentes és 80.000 akadálymentes otthon legyen Hollandiában.

A támogatási program külön kiemeli az intergenerációs lakhatási modellek kialakítását, megoldást kínálva ezzel mind az idős, mind a fiatal generációk lakhatási problémáira.

Azt, hogy a holland kormány komolyan veszi az idősgondozási válságot, jól bizonyítja hogy a mostani, 770 millió eurós keret mellett az idősgondozásra szánt összeg a 2022. évi 15.6 milliárd euróról 2026-ra 17.2 milliárd euróra emelkedik.