Tavaly is lassan bõvült az utasbiztosítási piac
2016.04.08
Tavaly 11 milliárd forint közeli díjbevétellel zárt az utasbiztosítási piac: a néhány százalékos növekedést nem a biztosítottság javulásának, hanem a külföldi utazások számának emelkedése eredményezte. Továbbra is alacsony szinten, 40 százalék körül alakul azoknak az aránya, akik utasbiztosítással indulnak külföldi utazásra. Ezt az arányt a biztosítók egyedi termékekkel igyekeznek növelni, idén például már megjelent az egyedi Foci EB, illetve olimpiai biztosítás is a kínálatban - írja a Netrisk.hu közleményében.

A KSH legfrissebb adatai szerint tavaly a magyar állampolgárok összesen 6,4 millió utazás során mintegy 40 millió napot töltöttek többnapos út keretében külföldön, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az utasbiztosítási bevételek éves növekedése némileg elmarad ettõl a mértéktõl, vagyis újra elmondható, hogy az utasbiztosításokkal fedezett külföldi utak aránya továbbra sem tudja meghaladni a piacra jellemzõ mintegy 40 százalékos mértéket.

A Netrisk. hu statisztikái szerint a korábbi évekhez hasonlóan az utasbiztosítások 44 százalékát a nyári hónapokban kötötték. A többi hónap egyenként hat százalékos értékétõl csupán a január-februári idõszak tér el 1-2 százalékponttal a síszezonban megnövekvõ kiutazások miatt, a legkevésbé frekventált idõszak egyértelmûen a november (3,7%).

Új, egyedi termékek lehetnek az új csodafegyverek?
Az utasbiztosítások népszerûbbé válása érdekében a biztosítók és a közvetítõk többek között olyan egyedi csomagokat igyekeznek összeállítani, amelyek igazodnak az utazás egyedi sajátosságaihoz. Immár évek óta elérhetõk a különféle sí- illetve extrémsport-biztosítások, találkozhatunk zarándok-biztosítással vagy éppen területileg szegmentált módozattal, erre jó példa a horvátországi nyaralásokra kínált termék.

Az idei nyár két kiemelkedõ eseménye lesz a franciaországi labdarúgó európa bajnokság, illetve a riói olimpia. Mindkét rendezvényre elérhetõ már olyan utasbiztosítás, amelynek szolgáltatásait a rendezvények speciális adottságaihoz igyekeztek igazítani. Így például ha az eltérõ helyszíneken zajló sportesemények valamelyikét közlekedési vagy idõjárási okokból lekési valaki, a csomag szolgáltatásai alapján ugyanúgy (belépõ-, szállás- és utazási költséget egyaránt térítõ) kárpótlást nyújt neki a biztosító, mint ahogyan betegség vagy baleset miatti távolmaradás esetén.

A nagy tömegeket vonzó rendezvények célpontjai lehetnek terrorcselekményeknek, ezért ezek a egyedi biztosítások már ezt a kockázatot is fedezik. Emellett a szolgáltató külön figyelmességként a biztosítás három napnyi ingyenes meghosszabbítását kínálja arra az esetre, ha a labdarugó EB-n a magyar válogatott bekerül a nyolcaddöntõbe is.